Najnovije

ŽEŠĆE NASAMARENI! Sirijska vojska prevarila izraelsku avijaciju da gađaju makete protivvazdušnih sistema! (FOTO/VIDEO)

Sredinom decembra, izraelsko bespilotno vazduhoplovstvo (UAV) navodno je ušlo u sirijski vazdušni prostor na Golanskim visinama i moralo ga brzo napustiti, nakon što je na njega pucano, prenose izraelski mediji.

Izraelski avioni (Foto: iaf.org)

 

Prema izveštajima, incident se dogodio od 16. do 17. decembra, a bespilotni letelica navodno je letela u sirijskom vazdušnom prostoru manje od kilometra pre nego što je na nju otvorena vatra. Tamo je ostala samo oko 90 sekundi.

Dalje je rečeno da tokom epizode ​​nije bilo pokušaja oborenja UAV-a koristeći ruske ili sirijske borbene avione. Navodno je ruska snaga otvorila vatru iz automatskog oružja, zbog čega se avion povukao.

Prema posebnom izveštaju, koji je naveo Kanal 12, Sirijci su uspeli da "zavedu" izraelske odbrambene snage (IDF) tako što su na teren umesto pravih sistema protivvazdušne odbrane postavili lažne replike. Čitav navodni incident navodno su dokumentovali sirijski sistemi protivvazdušne odbrane. To se odnosilo na još jedan navodni incident, u kojem su Izraelske odbrambene snage (IDF) 20. novembra pogodile desetine ciljeva u Siriji.  

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava, broj poginulih je bio 21 borac, od kojih 16 ne-Sirijaca, i dva civila. Mete su navodno bile sirijske vladine snage, kao i navodne iranske pozicije.

 

“Napad je izveden kao odgovor na lansiranje raketa iranskih snaga Kuds-a sa sirijske teritorije”, navodi se u saopštenju IDF-a i dodaje da su u operaciji bili ciljevi raketa, skladišta oružja, komandni centri i baze.

Prema drugim tvrdnjama, mete koje su bile postavljene su bile lažne, odnosno replike.

Izvještaji 21. decembra tvrde da su mogući udari dronova oštetili postrojenja sirijske nafte i gasa, što je dovelo do poremećaja u proizvodnji. Blizu istodobnih napada za koje se veruje da su izvršili bespilotne letelice pogodile su tri naftne i gasne instalacije u centralnoj Siriji, izvestila je državna televizija i Ministarstvo za naftu.

Ostaje nejasno ko stoji iza napada, ali prema većini izveštaja verovatno se radilo o napadu Islamske Države. Zvanično, sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da iza napada stoji Amerika, zakleti saveznik Izraela. „SAD su, koristeći svoju ilegalnu vojnu bazu u Al Tanfu, slale bespilotne letelice u Homs i izvršavale vazdušne udare protiv njih na infrastrukturu za preradu nafte. To se dogodilo pre četiri dana “, prokomentarisao je ministar.

„Želio bih napomenuti da se ovo dogodilo zimi, kada imamo hitnu potrebu za naftom i gasom. Juče je Izrael izvršio napad na Sirijsku Arapsku Republiku, ispalivši nekoliko raketa na objekte u Damasku i periferiji,“ rekao je sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

Kako je prošao napad na Asadove novopostavljene položaje na jugoistoku Idliba, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA