Najnovije

LOME SE KOPLJA OKO SRBIJE! Vuletić tvrdi: Velike sile na ovom prostoru pokušavaju jedna drugu da istisnu!

Sociolog Vladimir Vuletić je rekao da je pozicija Srbije dosta jasna i da joj je stalo do toga da se problem na KiM reši. 

Vladimir Vuletić (Foto: Jutjub)

Vuletić je rekao da velike sile na ovom prostoru pokušavaju da jedna drugu istisnu i to čine preko leđa pojedinih država, pogotovo onih koji pokušavaju da vode nezavisnu politiku.

"To ništa suštinski ne menja na kursu Srbije koji je do sada bio jasan i takva politika se jako dugo vodi", rekao je Vuletić.

Prema njegovim rečima, s jedne strane to je politika vojne neutralnosti, a sa druge strane politika dobrih odnosa sa svim velikim silama.

"Juče smo imali najavu posete predsednika Aleksandra Vučića Nemačkoj koja je usledila nakon susreta u Sočiju. U tom smislu kurs Srbije se neće menjati i uvek ćemo imati prilike da čujemo komentare nakon razgovora najviših političara i državnika sa bilo kojom stranom", kaže Vuletić.

Komentarišući izjavu ambasadora SAD na KiM Filipa Kosneta, Vuletić kaže da to nije ništa novo.

"Pozicija Srbije je dosta jasna i Srbiji je stalo do toga da se problem KiM reši i vrlo je jasno postavila model kako do tog rešenja doći a to je kompromis, samo je pitanje šta koja strana pod tim što nazivamo kompromis podrazumeva. Tu ništa nema novo, niti se razlikuje stav SAD", kaže Vuletić.

Kako kaže, i ranije je bilo naznaka da se oni neće protiviti nekoj vrsti teritorijalnog razgraničenja, i ta pomeranja nisu nova u stavovima.

"Nekada izgleda kao najava korekcija granca, to je nešto o čemu će vreme dati svoj sud", kaže sociolog.

"Srbija rapoložena za saradnju sa svima" 

Vuletić kaže da je Srbija rapoložena za saradnju sa svima i za svaku vrstu saradnje - koji hoće da je uključe u smislu podizanja proizvodnih kapaciteta.

"U tom smislu Srbija je otvorena za saradnju i bila bi otvorena za saradnju i sa SAD i sa bilo kojom drugom zemljom koja bi joj ponudula ovakav način razvoja", kaže Vuletić.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što su ta pitanja osetljiva, ako priču proširimo dalje, uvek su pod lupom sva ulaganja, recimo Kine u Srbiju.

"Ne možemo očekivati brži ekonomski rast ako se oslanjamo na zemlje koje su i same nekada u recesiji iz razloga što se to nekome dopada ili ne iz političkih razloga", istakao je Vuletić.

Istorija je takva da se moć i snaga pojedinih velikih zemalja ogleda u tome koliko su ekonosme snažne i koliko mogu da pomognu onim zemljama koje tu pomoć očekuju

Ukoliko Zapad i SAD to ne mogu a Kina i Rusija mogu, to govori o globalnijim pomeranjima, kaže Vuletić.

"Što se Srbije tiče, ona se ne opredeljuje na ovaj ili onaj način, nego hoće da koristi prilike za ekonomski razvoj", zaključio je Vuletić.

Pročitajte OVDE šta je Boško Obradović rekao o Krimu i KiM.

Izvor: RTS

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA