Najnovije

BRNABIĆ SE VIDELA SA KURCEM: Jača ekonomska saradnja i podrška Austrije u procesu evropskih integracija

Bilateralni odnosi Srbije i Austrije su na veoma visokom nivou, zaključeno je danas u razgovoru austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je istakla da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske.

Brnabić (Foto: Sinhua)

- “Podrška Austrije u procesu evropskih integracija izuzetno je važna za Srbiju. Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU. „Očekujemo nastavak podrške Austrije u procesu integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU - naglasila je Brnabić u razgovoru u okviru učešća na Forumu Evropa Vahau.

Predsednica Vlade rekla je da je Srbija posvećena jačanju mira i stabilnosti i daljem intenziviranju regionalne saradnje.

„- Saradnja u okviru Berlinskog procesa je naročito značajna za Srbiju, jer obuhvata prioritetne projekte u regionu - ekonomiju, energetiku, infrastrukturu i saradnju mladih - istakla je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija, takođe, zahvalna Austriji na doprinosu stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz učešće u misijama Kfor i Euleks.

Brnabić i Kurc razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim pitanjima u vezi sa migracijama.

Premijerka je istakla da su za Srbiju važne nove austrijske investicije, posebno u infrastrukturi, modernizaciji industrije, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Prošle godine robna razmena iznosila je 997,8 miliona evra, a austrijska ulaganja 251,3 miliona evra.

U 2017. godini Austrija je bila drugi najveći investitor u srpsku privredu. Austrija je takodje važan partner i u projektima zaštite životne sredine i poljoprivrede, posebno u oblastima tretmana otpada i otpadnih voda.

Dačić otkrio šta je cilj lažnih vesti, više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Brnabić u Austriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA