Najnovije

Pritiskaju odmah posle Sočija: Vašington odmah šalje upozorenja zbog jačanja veza Beograda i Moskve

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Sočiju i poruke koje su poslate posle njegovog dvočasovnog susreta sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, očekivano, najjače su odjeknule u Vašingtonu, odakle mesecima stižu višeslojno "upakovana" upozorenja zbog jačanja veza Beograda i Moskve.

Vučić i Putin (Foto: kremlin.ru)

Prvi čovek Srbije nije ni sleteo na beogradski aerodrom, a već se oglasio izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, opomenuvši naše zvaničnike da "oslanjanje na rusku vojsku nije dobro za naš put ka EU". On je naglasio i da Amerika očekuje da se dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine završi međusobnim priznavanjem i izneo stav da su SAD za sve na Zapadnom Balkanu "bolji partner od Rusije".

Dakle, dijametralno suprotno od jasnog i prijateljskog stava ruskog lidera koji je u Sočiju ponovio da će Moskva stati iza stava Srbije i da je spremna da podrži kompromisno rešenje ako ono bude postignuto između dve strane.

Palmerovo viđenje normalizacije odnosa sa Prištinom u četvrtak je prokomentarisao predsednik Vučić, jasno stavivši do znanja da je Srbija međunarodno priznata država i da joj priznanje Prištine ne treba:

- Normalizaciju i ja očekujem, ali Priština opstruiše dijalog. Beograd je uvek spreman da nastavi razgovore sa albanskom stranom, iako nisam preveliki optimista. Znaju put, neka ukinu takse, pa da počnemo da razgovaramo.

Za diplomatu Zorana Milivojevića primedbe SAD na našu vojnu saradnju s Rusijom nisu iznenađenje, jer je Vašington, kako objašnjava, veoma fokusiran na region, pre svega u kontekstu suzbijanja onoga što oni nazivaju "malignim uticajem" Moskve:

- Palmerovo istupanje nije slučajno i treba računati na to da će Srbija i u narednom periodu biti pod pritiscima i da će dobijati različita upozorenja iz SAD. I nije problem samo naša saradnja sa Rusijom, već i sa Kinom. Naša zemlja, a to je Vučić ponovio i u Rusiji, neće odustati od svoje političke i vojne neutralnosti.

Milivojević ukazuje da su, bez obzira na poslednje spekulacije o odnosima Srbije i Rusije i špijunsku aferu, poruke sa sastanka Vučića i Putina pokazale da nije došlo do promene na relaciji Beograd - Moskva:

- Naprotiv. U Sočiju je nedvosmisleno potvrđeno da je naše strateško partnerstvo stabilno, a napravljeni su i važni dogovori u oblasti energetike, infrastrukture i vojne industrije. Putin je u porukama oko KiM otišao i lestvicu više, poručivši da će podržati svako kompromisno rešenje između Beograda i Prištine koje odgovara Srbiji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se Amerika prema nama ponaša kao neka vrsta agresora:

- Sada sprovodi tihu mirnodopsku agresiju, podržavajući albanski separtizam. Deluje cinično kada nam Amerika, koja radi protiv naših interesa, deli savete na koji način treba da sarađujemo sa onima koji su nam prijatelji i podrška. Srbija, ako je suverena zemlja, ne sme da se obazire na takve stavove Vašingtona, jer bismo time samo oslabili našu odbrambenu poziciju.

Godfri i Bo 

Nepuna 24 časa po završetku razgovora sa Putinom u Sočiju, Vučić se u četvrtak pre podne u Beogradu sastao sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem i kineskom ambasadorkom Čen Bo.

Diplomata Zoran Milivojević naglašava da su ovi susreti važni i da pokazuju da Srbija razume da je svet multipolaran i da se sve na globalnom planu odvija u trouglu Vašington - Moskva - Peking, da na osnovu toga projektujemo našu politiku i da nam ne pada na pamet da dovedemo u pitanje naše odnose sa Rusijom i Kinom.

O sastanku sa srpskim predsednikom ambasador Godfri je rekao da su tema, između ostalog, bili zajednički koraci koji se mogu preduzeti u cilju daljeg ekonomskog razvoja Srbije i kratko poručio:

- Fokusirani smo na napredak.

Rusija povećava udarnu moć ratne flote – 2020. dvostruko više brodova sa raketama „Kalibar“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA