Najnovije

AMERI U ŠOKU: Kina gradi svoje stelt bombardere - Upoznajte H-20 i JH-XX! (VIDEO)

Kina razvija ne jedan nego dva nova bombardera, tvrdi američka odbrambena obaveštajna agencija u izveštaju iz januara 2019. godine. Iako se Narodnooslobodilačka vojska nije stidela da raspravlja o strateškom bombarderu H-20 koji Xian Aircraft Industrial Corporation razvija za vazduhoplovne snage PLA, postoji mnogo manje javnih referenci na drugi stelt bombarder, koji nosi oznaku JH- XX.

Kineski stelt (Foto: Jutjub)

Ako je izveštaj tačan i Kina dovrši razvoj JH-XX, kineske vazdušne snage mogle bi postati prva “vazdušna ruka” na svetu koja je aktivirala radarski-lovac-bombarder čija je glavna misija napad na daleku zemlju.

Ostali stelt borbeni tipovi, uključujući američke vojne F-22 i F-35, ruske vazdušne snage Su-57 i PLAAF-ove J-20 i J-31, pre svega su lovci vazduh-vazduh ili kombinuju sposobnosti napada u vazduhu sa sposobnostima napada na kopnene ciljeve.

Cilj Pekinga da na kraju prisili Tajvan da se ujedini s Kinom podstaknuo je razvoj novih bombardera. “Pretpostavka Pekinga da će strane snage intervenisati u tajvanskom scenariju dovela je do toga da je PLA razvio niz sastava za odvraćanje i odbijanja projekcija stranih regionalnih snaga”, izvestila je DIA.

Vazdušna baza Pentagona u Guamu, ključno područje za američke ratne avione koji deluju nad zapadnim Pacifikom, glavni je potencijalni cilj novih kineskih bombardera.

“PLAAF razvija nove skrivene bombardere srednjeg i dugog dometa kako bi pogodili regionalne i globalne ciljeve”, nastavila je DIA u svom izveštaju. “Stelt tehnologija i dalje igra ključnu ulogu u razvoju ovih novih bombardera koji će verovatno dostići početne operativne sposobnosti najkasnije do 2025.

“Ovi novi bombarderi imaće dodatne mogućnosti, s nadogradnjom punog spektra u poređenju s trenutnim operativnim flotama bombardovanja, pa će u svom dizajnu koristiti mnoge borbene tehnologije pete generacije.”

U službi, JH-XX mogao bi dopuniti ili zameniti postojeće borbene bombe JH-7, dok veći H-20, koji bi mogao biti sličnih veličina i mogućnosti američkog B-2 stelt bombardera, da leti uz PLAAF-ov novi bombarder H-6K.

H-6K je znatno nadograđena verzija sovjetskog bombardera Tu-16 koja je prvi put poletela 1952. “Varijanta H-6K, koju Kina postavlja u većem broju, integriše samostojeće naoružanje i sadrži delotvornije turbo ventilatore u redizajniranom krilu”, prema DIA.

To je nosač aviona za novu krstareću raketu CJ-20 koja je slična američkoj raketi Tomahavk. “Ova letelica produženog dometa može nositi šest LAKM-ova, pružajući PLA-u sposobnost udaljenog, odvojenog i preciznog udara koja može doseći Guam.”

Navodno H-6 može nositi težak teret do udaljenosti od 1600 km, dok JH-7, navodno, može preći 900 km. Nejasno je koliko bi se H-20 i JH-XX mogli kretati.

Ali, kako se kineske vazdušne snage prepravljaju novim bombarderima srednjeg i dugog dometa, takođe proširuju zemljopisno područje preko kojeg bombarderi deluju, šaljući više aviona izvan “prvog ostrvskog lanca” koji vodi od ruskog Kurilskog ostrva na jug do Japana, a potom na Filipine.

“U 2015. vazduhoplovne snage PLA izvele su četiri misije vežbi preko prvog ostrvskog lanca kroz kanal Baši, najseverniji prolaz Luzonskog tesnaca i kroz tesnac Mijuako bliže Japanu”, objasnila je DIA.

“Let preko Mijuako tesnaca bio je 1.500 kilometara od Guama, u dometu PLAAF-ove krstareće rakete kopnene rakete CJ-20. Takođe je 2015. godine PLAAF počeo s letovima H-6K bombardera srednjeg dometa, prvi avion PLAAF-a koji je mogao izvesti napad na Guam (vazduhoplovnim LAKM-ovima poput CJ-20), kraj prvog ostrvskog lanca u zapadnom Tihom okeanu. ”

Novi bombarderi takođersu mogli nositi nuklearno oružje. “Od 2017. godine kineskim snagama dodeljena je nuklearna misija, verovatno s razvojnim strateškim bombarderima”, izvestila je DIA. “Smeštanje bombi omogućilo bi Kini prvu verodostojnu nuklearnu trijadu sastava isporuke raspršene po zemlji, moru i vazduhu – položaj koji se od hladnog rata razmatrao radi poboljšanja održivosti i strateškog odvraćanja.”

Nejasno je može li JH-XX takođe nositi nuklearke. To što je JH-XX lovac-bombarder, a ne višenamenski lovac, podrazumeva da njegov dizajn naglašava domet i korisni teret nad manevrisanjem.

Ako postoji jedna stvar koja bi mogla sprečiti razvoj JH-XX, to je motor novog aviona. Problemi s integrisanjem kinesko izgrađenog motora usporili su razvoj PLAAF-ovog borbenog aviona J-20.

“Kineska avio industrija napredovala je u proizvodnji razvojnog velikog transportnog aviona, moderni borci četvrte do pete generacije koji uključuju tehnologije koje se ne posmatraju, moderne izviđačke i napadne bespilotne letelice i helikoptere”, objasnila je DIA.

“Međutim, kineska industrija aviona i dalje zavisi o komponentama stranih proizvođača za pouzdanim, proverenim, visokodelotvornim motorima aviona.”

Neki vojni eksperti smatra da nenuklearni "Iskander" po mogućnostima može da se uporedi sa nuklearnim naoružanjem. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: logicno. com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA