Najnovije

SRPSKO MINISTARSTVO ODBRANE OTKRILO PLAN! Od ovoga će se još više tresti na Balkanu! Stvorićemo leteće topovnjače! (VIDEO)

Naime, pored raketnog vođenog i nevođenog naoružanja, Vojska Srbije je u Rusiji nabavila i dopunske gondole u kojima se nalaze dvocevni topovi Gš-23. One se mogu montirati na potkrilne nosače helikoptera Mi-35M sa čime bi se ova letelica pretvorila u pravu leteću topovnjaču ogromne vatrene moći.

Mi-35 (Foto: RIA)

Ovakvu mogućnost je nagovestio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović koji je bio gost u programu na televiziji Pink. Naime, on je rekao da su pored šire game vođenih i nevođenih ubojnih sredstava, desantno-jurišni helikopteri Mi-35M opremljeni i dvocevnim topovima GŠ-23.

Reč je o spregnutom 2-cevnom topu u kalibru 23mm. Odlikovaće ga velika brzina gađanja koja može da dostigne i do 3,500 granata u minuti. Posebno je opasan za neprijateljsku živu silu koja se nađe na otvorenom prostoru, ali i ukoliko se nalazi u objektima, oklopnim automobilima i transporterima.

Na borbeni helikopter tipa Mi-35M se mogu montirati do dve topovske gondole (2 h GŠ-23), uz standardni top koji se nalazi u nosnoj tureli letelice. Ovako konfigurisan helikopter će biti prava leteća topovnjača u vazduhu, koja će imati funkciju bliske vazdušne podrške trupama na zemlji.

Zahvaljujući izuzetno velikoj borbenoj žilavosti leteće platforme, ovakva dejstva će od sada biti moguća kada je u pitanju taktika Vojska Srbije. Na ovaj način će se može ostvariti izuzetna vatrena premoć nad neprijateljem, koja je jedinstvena i u svetskim okvirima. Naime, ovako konfigurisan helikopter će po neprijatelju moći da dejstvuje tempom i do 10 hiljada granata i minuti!

Dovoljno će biti da operator na naoružanju zadrži svoj stisak na okidaču u trajanju od svega jedne sekunde, pa da se jedan objekat veličine kuće u kojoj su se utvrdili teroristi, bukvalno „razbuca“ do temelja.

Treba napomenuti da je ovo samo jedna od mogućih opcija opremanja helikoptera, i da to prvenstveno zavisi od vrste zadatka koji donosi glavna komadna koja rukovodi borbenim dejstvima. Ovako konfigurisan helikopter se na frontu može pojaviti samostalno ili u paru  u cilju dejstva po koncentracijama neprijatelja, čije snage se uglavnom sastoje od žive sile i lakših oklopnih borbenih sredstava.

Tip leteće topovnjače je namenjen za operacije neposredne vazdušne podrške trupama na zemlji, kada je potrebno brzo slomiti organizovan neprijateljski otpor koji se sastoji od velikoj broja otpornih tačaka.

Treba još dodati da je efektivni domet ovih topova oko 2000 metara. Osnovna njegova karakteristika je izuzetno visoka brzina paljbe, koja u zavisnosti od verzije ovog topa, može da dostigne vrednosti i do 3,400 granata u minuti. Kada je u pitanju borba protiv vazdušnih ciljeva, ovaj top za nekoliko puta prevazilazi mogućnosti nešto snažnijeg topa GŠ-30 u kalibru 30mm. Izuzetno visoka početna brzina granate (1000 m/sek) u kombinaciji sa njihovom masom je dovoljna da se neutrališe veliki broj srednje-oklopljenih ciljeva na zemlji i vazduhu, na srednjim i bliskim odstojanjima. Posebno je opasan za neprijateljsku živu silu koju često ne mogu da zaštite veštačke prepreke (kuće, improvizovana skloništa), kao i motorizovane kolone koje su sastavljene od oklopnih automobila i transportera.

Ruska vojska može da se pohvali novim automatskim puškama! Više o tome saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA