Najnovije

NAJVEĆI AMERIČKI KOŠMAR SE OSTVARUJE: Rusija i Kina se ujedinjuju u zajedničkom nezadovoljstvu

Noćna mora SAD - vojni savez ili koalicija Rusije i Kine - sve više postaje realnost, prenose geopolitički portali i listovi.

Putin i Si (Foto: RIA Novosti)

"Vol strit žurnal" podsjeća da je bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski davno upozorio da najveća opasnost za SAD i njene interese dolazi od "velike koalicije" Kine i Rusije, koje "ne ujedinjuje ideologija, već zajedničko nezadovoljstvo".

Zbližavanje "nezadovoljnih" može uskoro iz prostora hipoteze preći u geopolitički faktor jer Peking i Moskva sve više usaglašavaju svoje poteze, osećajući da ih SAD ugrožavaju.

Odnosi SAD i Rusije zaoštreni su u mnogim regionima, od Bliskog istoka, do Istočne Evrope, a spoljnopolitičke elite u Vašingtonu sve više su saglasne da je Kina glavni strateški protivnik SAD jer se Kinezi i Amerikanci međusobno suprotstavljaju u sferi trgovine, kao i Južnokineskom moru.

Američki list napominje da kineski predsednik Si Đinping ističe kako je ruski lider Vladimir Putin njegov "najbolji i najbliži prijatelj". On je poručio još 2013. godine da su "rusko-kineski odnosi - najvažniji bilateralni odnosi u svetu".

U kineskoj i ruskoj dokumentaciji saradnja Moskve i Pekinga naziva se "sveobuhvatnim strateškim partnerstvom".

"Vol strit žurnal" upozorava da američki analitičari potcenjuju rusko-kinesku vojnu saradnju. Međutim, Rusija je počela da prodaje Kini naprednu vojnu tehnologiju i sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane "S-400". Moskva i Peking razmenjuju obaveštajne i analitičke informacije.

Ruske elite su još orijentisane na Zapad u smislu tradicije, kulture i istorije, a bogati kupuju nekretnine u Londonu i NJujorku, mada je taj trend smanjen.

Ipak, u Rusiji sazreva svest da su male šanse za bolje odnose sa Zapadom, pa sve više Rusa uči kineski jezik i putuje u Kinu.

Kako bi vratili Rusiju na stranu SAD, američki lideri moraće iznova da razmotre strateški pristup u odnosima sa Moskvom.

Pravilna globalna strategija SAD mora biti više realistična i da uvažava opasnost saveza Moskve i Pekinga, a isto tako sa većim umećem da prilazi osnivanju koalicije sa drugim državama kao odgovoru na tu pretnju, navodi list.

O padu višenamenskog lovca Miraž 2000 pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusko-kineski udarac na SAD

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA