Najnovije

AMERIČKA TAJNA SLUŽBA UPOZORAVA: Rat na Balkanu izbiće ove godine! Glavni akteri su Srbi i Šiptari

Glavni američki obaveštajac Den Kouts najavljuje novo balkansko krvopoliće i to u ovoj godini, a kao glavne aktere vidi Srbe i Albance.

Tzv. Kosovska vojska (Foto: mksf-ks.org)

Ako se to desi, kaže, biće kriv predsednik Rusije Vladimir Putin. U izveštaju Nacionalne obaveštajne agencije SAD za 2019. godinu, koji se bavi bezbednosnim rizicima u celom svetu, predviđa se oružani sukob na Zapadnom Balkanu. S obzirom na to da stoji da će ga inicirati Rusija (da bi zaustavila napredak država regiona ka NATO i EU) potpirivanjem međuetničkih tenzija, jasno je da su pre svega mislili na Srbe i Albance, jer su među ta dva naroda tenzije ubedljivo najizraženije.

Autor izveštaja je lično direktor NCI i prvi među američkim obaveštajcima Den Kouts, koji je direktno optužio Putina da će izazvati novi rat na Balkanu. Zajedno sa njim Kouts očigledno cilja i američkog predsednika Donalda Trampa prema kojem već duže iskazuje otvoreno neprijateljstvo. 

Naime, ukoliko bi se ostvario njegov krvavi scenario, ne samo da bi ozloglašena američka duboka država (rušitelji Trampa) mogla da optuži Putina, već  bi i sabotirala Trampov plan za rešavanje problema Kosova, iz kog je šef Bele kuće debelo zalegao. Time bi naravno Tramp bio prikazan kao potpuno nesposoban.

U delu obimnog izveštaja NCI, Balkan je obrađen na stranama 39 i 40, a Kouts između ostalog najavljuje sledeći scenario:

- Zapadni Balkan će gotovo sigurno biti pod rizikom od nasilja nižeg inteziteta, ali i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će nastojati da iskoristi etničke tenzije i visok nivo korupcije da ometa sposobnost zemalja u regionu da se kreću ka EU i NATO. 

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su Koutsove reči cinične.

- Oni sada žele da utiču i na Trampa, iako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi SAD ušle u sukob sa Rusijom. Izveštaj je ciničan jer su upravo Amerika i Zapad izazvali ratne sukobe na prostoru bivše Jugoslavije i bombardovali Srbiju, dok Rusija niti je izazvala sukobe, niti je u njima učestvovala - kaže Anđelković.

Pucanj u prazno

Nekadašnji ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da je namera ovog izveštaja da balkanske narode dodatno zastraši Putinom, dok se istovremeno revanšira Trampu za sve sukobe koji tinjaju između njih dvojice:

- Kouts očigledno koristi Putina kao strašilo za narode Balkana kako bi se oni što više i što brže približili NATO. To je svakako loša stvar za naše narode, jer se tako poigravaju sa njihovim političkim interesima. Međutim, iako on preti upaljenom žiškom na Balkanu, olakšavajuća okolnost je što taj čovek nema podršku Trampa. 

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović poručuje da je pretnja ratom američkog obaveštajca pucanj u prazno.

- Bezuspešan pokušaj Koutsa, koji želi unapred sa osudi rusiju za mogući rat na Balkanu iako je celom svetu poznato da su za prethodni sukob na prostoru SFRJ upravo odgovorne SAD, koje i danas vuku sve konce po pitanju nezavisnosti tzv. kosovske države. Ovakvim potezima  želi da se stavi do znanja srpskom rukovodstvu i narodu da će za sva buduća krizna dešavanja biti odgovorne Rusija i Vlada Srbije.  

Supersonična raketa Avangard biće nedodirljiva za američki kosmički ešalon! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Zoran Ćirjaković - Strani plaćenici i oni koji mrze Srbiju uspevaju kod nas!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta je bila srpska vojska, a šta je danas?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA