Najnovije

Dokle može da ode rat između najbogatijeg i najmoćnijeg čoveka na svetu?

Jedan od dvojice aktera ove priče je najmoćniji čovek na svetu, drugi je najbogatiji na svetu i ne vole se ni malo. Prvi je Donald Tramp, drugi DŽef Bezos, a animozitet koji je tinjao godinama, sada je već otvoreni rat.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Da bi se razumela suština okršaja milijardera potrebno je pojasniti pozadinu seks-afere Bezosa koja je već nedeljama tema broj jedan tabloida.

Prljavi tabloidni rat

Sve je počelo nakon Bezosove objave na Tviteru da se razvodi od supruge Mekenzi, da bi vrlo brzo javnost saznala da u toj priči postoji neko treći - njegova ljubavnica i bivša voditeljka Loren Sančez.

Ta informacija, zajedno sa tvrdnjama da postoje eksplicitne fotografije i seksi poruke koje su Bezos i Sančezova razmenjivali, otišla je u etar zahvaljujući tablodu "Nešnal enkvajer" koji tvrdi da poseduje i sliku na kojoj je milijarder potpuno nag, ali da je neće objaviti "jer je isuviše eksplicitna".

Sada najbogatiji čovek na svetu optužuje američki tabloid da ga je ucenjivao - ili će obustaviti privatnu istragu koji je pokrenuo da sazna kako je ta novina došla u posed njegovih privatnih prepiski ili će eksplicitne fotografije objaviti.

Gde je u toj priči Tramp?

Krije se iza lika Danijela Pekera, šefa kompanije AMI koja je vlasnik "Nešnal enkvajera".

Naime, Tramp i Perker su bliski prijatelji, a nije tajna da prvi čovek SAD ima odličan odnos sa pomenutim tabloidom. AMI kompanija čak je isplatila 150.000 dolara Plejboj zečici kako bi ćutala o svojoj aferi sa Trampom tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

Takođe, novinar Ronan Farov, koji i sam tvrdi da je dobijao pretnje od AMI, kaže da je Peker, "uništio" bilo koju priču koja bi mogla da naškodi Trampu. Prema njegovim rečima, on je čak lično naredio novinarima da prestanu da istražuju tvrdnje bivšeg portira u Trampovoj kuli da je predsednik dobio dete tokom jedne afere 1980. godine.

U prilog toj tezi ide i činjenica da se tabloid u jednom periodu ozbiljno obrušio na Hilari Klinton, Trampovu protivnicu u kampanji za predsednika. Naslovne strane o Hilari klinton u to vreme išle su od "Hilari ima još šest meseci života", "Dva tajna šloga" do "Hilari ide u zatvor" i "Hilarini zločini". Istovremeno, o Trampu ni reči.

Šta bi bio motiv da Tramp napadne Bezosa?

Postoje tvrdnje da se prvi čovek SAD obrušio na najbogatijeg čoveka na svetu zbog njegovih kritika na račun kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, kada je tvrdio da je ta kampanja "erozija demokratije". Ima i onih koji tvrde da Tramp ne može Bezosu da oprosti što je toliko bogatiji od njega. Ipak, čini se da je pravi razlog - "Vašington post".

List koji ima izuzetno kritičan stav prema Trampu od vremena kampanje do danas u vlasništvu je DŽefa Bezoša od 2013. godine. Milijarder, koji za sebe tvrdi da nije stranački opredeljen, takođe tvrdi da se u uređivačku politiku lista čiji je vlasnik ne meša, mada mu Tramp, čini se, ne veruje. Predsednik SAD pratkično od kampanje vodi otvoreni rat sa "Vašington postom" koji je nazivao i "đubretom" i "poreskim skloništem" (za Bezosa).

I sam Bezos veruje da se iza svega krije medij iz Vašingtona. On sam rekao je da ga je kupovina "Vašington posta" učinila neprijateljem za neke ljude, "kao što je šef AMI kompanije Danijel Peker".

Bezos se ne povlači

Sve je prilika da Bezos ne planira da se povuče i da će ovaj rat postati još prljaviji.

Naime, vlasnik "Amazona" objavio je mejl u kojem ga kompanija AMI upozorava da će fotografije biti objavljene ukoliko ne javno ne opovrgne sopstvene tvrdnje da su članci tog tabloida o njemu i njegovoj ljubavnici politički motivisani.

- Umesto da podlegnem iznudi i uceni, odlučio sam da objavim tačno ono što su mi poslali, uprkos ceni i sramoti kojom mi prete - napisao je Bezos i istakao da ne želi da kalkuliše, bez obzira koliko bi moglo da ga košta.

Da Bezos nema nameru da pristane ne ucenu govori i post koji je objavio na svom blogu pod naslovom "Ne hvala, gospodine Pekeru" gde između ostalog, navodi kako AMI godinama zloupotrebljava novinarske privilegije, skrivajući se iza moćnih ljudi i kako ignorišu načela i svrhu pravog novinarstva".

Poslednje informacije ukazuju da je pokrenuta istraga protiv AMI zbog ucene.

Niko iz kompanije ni tabloida (ni Trampovog tima) nije se oglašavao povodom svega što je Bezos objavio.

Pročitajte OVDE šta je objavio uticajni američki list The National Interest. 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA