Najnovije

ORUŽJE ZA ''NE DAJ BOŽE'': Koliko proizvodi Republika Srpska, a koliko FBiH? (VIDEO)

Vojna industrija u Federaciji BiH cveta (tako kažu izveštaji). To je tačno! Namenska industrija sve jača na teritoriji koju kontrolišu Bošnjaci, navodi se u autorskom tekstu Marka Đokovića na blogu novitetinovosti.blogspot.com.

Oružane snage BiH (Foto: OSBiH)

U bošnjačkim fabrikama namenske industrije (u Konjicu, Sarajevu, Goraždu, Travniku, Hadžićima..) proizvode pešadijsko naoružanje, protivoklopna i minobacačka oruđa, municiju, eksplozivne materije, balistička zaštitna sredstva, optička pomagala, kompletnu vojnu opremu, pa čak i artiljerijsko raktena oruđa. Najveći uspeh njihove vojne industrije svakako jeste samohodna haubica 155mm, (koja ima domet 40 km, automatsko punjenje od šest raketa i GPS navođenje).

Sredstva bivše Vojske Federacije BiH, većinom su operativna (oklopna sredstva, artiljerija, inžinjerijske mašine, raketna oruđa, sredstva nhbo, sredstva veze..) i jedino nedostaje veći deo transportnih točkaša (koji se lako nabavljaju), i sredstva protivvazdušne odbrane, da bi bila kompletna jedna Kopnena vojska, možda neke nove Vojske FBiH, ARBiH ili kako bi se već zvala. Tehnički i remontni centri već postoje na teritoriji FBiH, što znači da je lako doradljivo i ono što nedostaje na svim ovim sredstvima i oružju.

Treba napomenuti da je 85 odsto pešadijskog naoružanja OSBiH smešteno na teritoriju FBiH. U FBiH ima skoro tri puta više magacina municije i eksplozivnih materija nego u Republici Srpskoj, kao i svi magacini vojne opreme u vlasništvu OS BiH.

A kakvo je stanje u Republici Srpskoj?

U Republici Srpskoj postoji Tehnički remontni zavod Bratunac, kao jedini takav u srpskom entitetu.

Većinski vlasnih ovog zavoda je južnoafrička kompanija "ELW GLOBAL". Pored usluga remonta oružja i opreme, u ovom zavodu proizvode i lako pešadijsko naoružanje, ali od skoro i u Republici Srpskoj poznato oklopno vozilo "Despot".

Čak 99 odsto proizvoda ovog zavoda se izvozi i niko iz Republike Srpske ne poručuje kao iz FBiH da se proizvodi i za “Ne daj bože"!

Tehnika koja je nasljeđena od VRS, a u vlasništvu je Vlade Republike Srpske, skoro pa je propala. Nije održavana, nije operativna i na bilo kakvom tržištvu, može se tretirati samo kao staro željezo.

Svega 15 odsto pešadijskog oružja OS BiH se nalazi na teritoriji Republike Srpske i dva magacina municije i eksplozivnih materija. Na teritoriji Republike Srpske nema većih magacina nove vojne opreme u vlasništvu OS BiH.

Da li ovo znači da je Republika Srpska bezbednosno ugrožena?

Kako je cigareta spasila Rusa od sigurne pogibije u helikopteru, pogledajte OVDE.

Izvor: Blog '’Birač danas'’

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube