Najnovije

Pet scenarija za rešenje pitanja Kosova: Koje od njih je najbolje za Srbiju?

Podela teritorije, normallizacija, korekcija granica, razmena teritorija i status kvo, pet su scenarija za rešenje pitanja Kosova.

Gračanica (Foto: Jutjub)

Ovu godinu, međunarodna zajednica označila je kao presudnu za donošenje rešenja statusa južne srpske pokrajine i kao prvu opciju navodi podelu te teritorije za koju kaže da već decenijama zvuči kao "moguć dostojanstven odlazak Srbije sa Kosova".

Kao pozitivna strana ovog rešenja se navodi to što Srbija vraća kontrolu nad teritorijom severa Kosova koju većinski nastanjuju Srbi, dok se kao negativna strana navodi budući status srpske zajednice, južno od Ibra, koja nije obuhvaćena podelom. 

Priština bi, navodi se, u tom slučaju najverovatnije ukinula specijalna prva za Srbe koja uključuju široka ovlašćenja lokalnih samouprava, zagarantovana mesta u parlamentu i obavezno učešće u vladi. 

Ova ideja teško ostvriva jer je odmah nakon okončanja sukoba 1999. imala, ali, kažu, i danas ima čvrste protivnike u međunarodnoj zajednici. 

Kao druga opcija se navodi normalizacija, odnosno Sporazum o sveoubhvatnoj normlaizaciji koji ne bi značio formalno priznanje nezavisnosti Kosova, ali bi deblokirao Kosovo u međunarodnim institucijama. 

Pozitivna strana ovog rešenja bila bi očuvanje jedinstvene srpske zajednice i njihove kulturne baštine na Kosovu u okviru široke autonomije i specijalnih veza sa Srbijom, a loša strana ovog rešenja vidi se u tome što Srbija u finalnom sporazumu uslovno dobija malo više od onog što je postigla prvim sporazumom, a to je Zajednica srpskih opština. 

Kao veliko pitanje, nameće se i da će vlasti u Prištini poštovati autonomiju Srba nakon ostvarenja članstva u UN i drugim međunarodnim organizacijama. 

Korekcija granica je rešenje koje se najčešće pominje i značila bi "manju teritorijalnu satisfakciju od podele Kosova". 

Prva mogućnost u okviru ove opcije podrazumevala bi da se Kosovo vrati na linije iz 1953., što bi značilo da Srbija preuzima kontrolu nad većim delom ili celom površinom opštine Leposavić, dok bi druga solucija podrazumevala da Priština zadrži Kosovsku Mitrovicu i Gazivode. 

Kao prednost prvog rešenja se navodi to što sever Kosova ostaje i dalje kompaktan sa dve opštine i Kosovskom Mitrovicom, kao urbanim centrom koji može da dobije status posebnog distrikta. 

Druga varijanta korekcije granica nudi veću teritorijalnu celinu i oba rešenja, kao i u slučaju podele, strateški štite Kopaonik i "meki trbuh centralne Srbije". 

Korekcija znači i da resursi Trepča i Gazivode imaju zajedničku upravu Srba i Albanaca, ili dogovornu privatizaciju, ali u okviru kosovskog sistema. 

Kao četvrto rešenje se navodi razmena teritorija, koja bi se odvijala po etničkom principu i ovakvo rešenje, navodi se, ima prizvuk trajnog istorijskog sporazuma između Srba i Albanaca jer je za mnoge pomirenje moguće samo uz etničko razgraničenje. 

Međutim, navodi se, da u ovakvom scenariju mnoga pitanja ostaju otvorena a kao prvo je: Šta je pravi dobitak za Srbiju i Srbe na Kosovu. 

Najzad, kao peti scenario je ostanak na istom ili status kvo. To je predlog onih koji smatraju da je rešenje u ovoj godini nepovoljna opcija. 

A kao ključna negativna posledica statusa kvo je da Albanci na Kosovu neće prihvatiti Srbiju kao svoju zemlju i sa promenom geopolitičkih okolnosti, već će samo osnažiti svoje društveno i političko jedinstvo sa Albanijom.

Ivica Dačić je zadovoljan posle povratka iz NJujorka. Pogledajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić o učešću Čitaku na sednici Saveta bezbednosti UN

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA