Najnovije

TRI KRUPNE LAŽI O PREGOVORIMA U RAMBUJEU: Bombardovanje SRJ je odlučeno ranije

Navodni pregovori u Rambujeu bili su najobičnija podvala, laž i predstava za spoljni svet izvedena sa trećerazrednim glumcima, piše prof. dr Ratko Marković i precizira da se prva, kako kaže, krupna laž odnosi na to da je odluka o bombardovanju usledila kao posledica nepotpisivanja sporazuma, druga, da su to bili pregovori, a treća da je to bila "diplomatska konferencija".

Milan Milutinović u Rambujeu (Foto: Jutjub)

Profesor Marković, koji je bio svedok tih navodnih pregovora kaže da je jedina prava istina o Rambujeu - samo geografska činjenica.

"Predstava je zaista održana u gradiću Rambujeu, kraj Pariza, u Francuskoj", navodi Marković u autorskom tekstu za Politiku.

Kao prvu krupnu laž, kojoj su, kako kaže, mnogi poverovali, jeste da je "zverska odluka" o agresiji NATO na Srbiju usledila kao posledica za nepotpisivanje papira, koje su moćnici nazvali "Sporazumi iz Rambujea", iako to nije ni njihov prvobitni naziv.

On ukazuje da se od učesnika u tom tekstu nalazi samo potpis Kosova, a da od svedoka fali potpis Borisa Majorskog.

"'Sporazum' je bio faza u sprovođenju pre njega donesene odluke da se agresijom na Srbiju Kosovo od nje odvoji, a da se u Srbiji zbaci s vlasti Slobodan Milošević. Odluka je donesena u centru političke moći Zapada, ali pošto je čak za pojedine zemlje zapadnog saveza bila suviše okrutna...nazvana je vrlo plemenito - 'humanitarna intervencija''', piše Marković.

Kako kaže, da je odluka donesena pre Rambujea, vidi se i po tome što je Zapad menjao razloge za agresiju na Srbiju, zavisno od toga koji je delovao ubedljivije u skladu sa situacijom - jednom je to Račak, drugi put je to Rambuje.

Druga laž je, prema rečima Markovića, to što je skup u Rambujeu nazvan "pregovorima", iako tamo nikakvih pregovora nije bilo.

"Pregovori postoje kada su njihovi učesnici u istoj prostoriji, sede za jednim stolom i gledaju se licem u lice i kad pred sobom imaju beo list koji će ispuniti tekstom usaglašene sadržine. U Rambujeu ničeg od ovog nije bilo", navodi Marković.

Učesnici su se, navodi Marković, sretali samo po hodnicima - pukom slučajnošću, a tekst "sporazuma" dobijali su u komadima, da bi četiri sata pre okončanja konferencije u Rambujeu bila dostavljena dva ključna, koja su činila njegovo sadržinsko jezgro.

Marković ocenjuje da to nije slučajno, jer je "sporazum" poslužio kao dobra kamuflaža za odluku donesenu pre i van Rambujea.

Treća krupna laž je da je Rambuje bio "diplomatska konferencija".

"Pre svega ni u jednoj od dve delegacije nije bilo profesionalnog diplomate niti člana s diplomatskim iskustvom...Nisam siguran ni da je bilo profesionalnih diplomata ni među neuobičajeno brojnim strancima koji su se tiskali po hodnicima u Rambujeu. Imali su ga, po svoj prilici, članovi 'trojke' Kristofer Hil, Volfgang Petrič i Boris Majorski", piše Marković.

Kako kaže, nije ni sanjao da se politika može iskoristiti onako niskim udarcima i da na onaj način krivotvori istinu, kakav je to slučaj bio u Rambujeu.

Kako su švedski vojnici napadnuti na Kosovu, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Predsednik Srbije Milan Milutinović u Rambujeu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube