Najnovije

HRVATI U ŠOKU: Predsednik Evropskog parlamenta Tajani u Trstu pozdravio "italijansku Dalmaciju"! (VIDEO)

Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, u nedelju je tokom obeležavanja Dana sećanja u mestu Basoviza, u blizini Trsta, izazvao burne reakcije završetkom svog govora: “Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela ittalijanska Dalmacija, živele vrednosti naše domovine”. Temeljni problem ove izjave leži upravo u sintagmi: “la Dalmacia Italiana”, piše hrvatski Jutarnji list.

Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta (Foto: Jutjub)

Naime, deo Istre je i dalje u Italiji, ali ni jedan deo Dalmacije nije u toj zemlji. Tako je Tajani, član stranke Forza Italia, koju i dalje vodi ostareli medijski mogul Silvio Berluskoni, pokazao da nije dorastao ulozi predsednika Evropskog parlamenta ako je spreman tako javno da iznosi iredentističke stavove, šokiran je hrvatski portal.

Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu, juče je odmah poslala pismo Tajaniju: “Dragi predsedniče, pišem Vam kako bih izrazila duboko nezadovoljstvo rečima koje ste izgovorili 10. februara u Basovizi (Trst). Duboko žalim da kao predsednik Evropskog parlamenta niste uspeli uzeti u obzir sve strane istorije. Čini mi se da su tokom komemoracije istorijske činjenice ozbiljno simplifikovane kako bi služile ideji italijanske “patriotske” obnove”, navodi slovenska zastupnica članica socijalista. Gospođa Fajon u pismu podseća da istorija ne počinje 1945. godine i da su italijanski fašisti okupirali ovu regiju nakon Prvog svetskog rata pa da su je Musolinijevi sledbenici “brutalno italijanizirali”.
 
Tajani je u svom govoru rekao kako “istorija opovrgava one koji menjaju istoriju” i da su oni koji to čine “učesnici” u učinjenom zločinu. “Ovde je hiljade nevinih žrtava ubijeno jer su Italijani”, rekao je. Misleći pri tome na žrtve koje su nakon što su partizani oslobodili Istru od italijanskih fašista pobacali u jame - bez suda i apsolutno nedopustivo. Tajani je specifikovao da su ubice “imale crvenu zvezdu”. A zatim je dodao: “Ne smemo da dopustimo da se u Venecueli, gde živi velik broj Italijana i ljudi s italijanskim prezimenima, ponovi strašna komunistička diktatura kao ona Titova i moramo da sprečimo da se ponovi tragedija kao na ovim prostorima”.

Na dan sećanja često su italijanski političari - pa tako i potpredsednik vlade Mateo Salvini u nedelju - iznosili vrlo zapaljive izjave prema Hrvatskoj i Sloveniji. Ipak, italijanski funkcioneri u evropskim institucijama nikad dosad nisu tako otvoreno istupili s iredentističkim stavovima. Ako je i reč o kampanji za izbore za Evropski parlament, nedopustivo je, ističe Jutarnji.

"Povodom istupa predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajania na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja u Basovizu, želim jasno da osudim njegovu nesmotrenu izjavu o tzv. italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji“, istakao je zastupnik IDS u Evropskom parlamentu Ivan Jakovičić.  - Predsjednik Tajani je ovu svetu ceremoniju nepotrebno odlučio da iskoristi u predizborne svrhe. NJegova je izjava potpuno neprimerena funkciji predsednika EP, kazao je Jakovčić. 

Dodao je da je za to da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kog režima uvek izrazi pijetet. Upravo zato želeo je da istakne nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji. 

- Tako se otvaraju stare rane, kod najosetljivijih pripadnika društva. Nameravam zatražiti izvinjenje predsednika EP Tajania, koji je učestvovao u izbornoj kampanji premijera hrvatske vlade Andreja Plenkovića, kada su zajedno posetili Istru i Rijeku. Tajani se onda sam uverio kako smo na najbolji mogući način zaštitili prava italijanske nacionalne zajednice u Istri i još jednom ističem da je njegov današnji čin za svaku osudu. Od danas Tajani više nema moje poverenje kao predsednik Evropskog parlamenta! Tajanijev je istup sramotan i pokazuje koliko su daleko spremni da idu "veliki evropejci" u borbi za glasove. S evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa i saradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vreme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smešno! Po dolasku u Strasbur poslat ću i protestno pismo Tajaniju, a sa svojom ću grupacijom razmotriti i ostale mogućnosti. Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo iskoristiti da celu Evropu podsetimo na teror koji su proživele pod italijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako!, zaključio je zastupnik IDS-a u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić.

Pročitajte OVDE kakav to težak zadatak ima Majk Pompeo.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA