Najnovije

"MIROLJUBIVA SILA": Kraj američke hegemonije – Kina nuklearne podmornice proizvodi na “pokretnoj traci” (VIDEO)

Kina dovršava izgradnju ogromnih pogona za proizvodnju najnovijih strateških podmornica, potvrdili su kineski mediji.

Kineska podmornica (Foto: Jutjub)

Kao što je poznato, pomorska politika Kine pod Si Đinpingom želi da ostvari tri cilja. Prvi je transformacija Kine u veliku pomorsku državu. Drugi je “jedinstvo zaštite suvereniteta i održavanja stabilnosti” u kom kineska mornarica ne kompromituje pomorske granice, ali ne želi rat. Ovaj se pristup naziva i “miroljubivom silom”. Treći cilj je “neprihvaćanje, neučestvovanje i nepriznavanje” arbitraže koju su Filipini podneli u okviru Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora oko pitanja spornih ostrva.

Budući da se Vašington pridržava suprotne politike na jugu i istoku kineskog akvatorija, za Peking je posebno važan činilac vojnog odvraćanja međunarodnih ambicija Sjedinjenih Država.

Poznato je da je u sporovima s Amerikancima glavni adut nuklearno oružje. Prema Udruženju američkih nuklearnih inženjera u kineskom arsenalu je oko 300 bojevih glava. Otprilike kao u Velikoj Britaniji, ali mnogo manje od Rusije i Amerike.

“Iako Kina ima širok raspon sastava za isporuku nuklearnog oružja, ono uglavnom nije aktivno. Nema konkretne opasnosti za Sjedinjene Države. Jasno je da govorimo o miru. Međutim, takva se politika u ovoj fazi pravda držanjem oružja u “prikrivenom obliku”, čime Kina “uspavljuje” Ameriku”, tvrdi Zao Tongu iz Centra za globalnu politiku Karnegi-Tsinghua u Pekingu.

Pa ipak, to ne može da traje večno. Peking je zabrinut da Vašington hipotetički može da uništi Kinu, smanjujući učinak odmazde ili je potpuno odbiti.

Što je još gore, neki vojni analitičari u Pentagonu otvoreno pozivaju Trampa da Si Đinpingu pokaže “njegovo mesto”, što pokazuje da Sjedinjene Države imaju dovoljan potencijal za prvi udar. Inače, niko ne bi pozivao na ovakvo arogantno ucenjivanje.

Ali to će se promeniti ako Peking, poput Moskve, u dovoljnim količinama stekne strateške podmornice. Prema kalkulacijama američkih stručnjaka, Kina bi trebala da gradi najmanje četiri podmornice četvrte generacije godišnje i da samo jedna od njih bude na dužnosti u moru, naoružana nuklearnim oružjem.

Napominjemo da s obe strane Pacifika veoma dobro razumeju da su strateške podmornice pretnja Americi, a to teško mogu da budu trenutne kineske podmornice Projekt 093 i 094.

U svakom slučaju, pre četiri godine je DŽeri Hendriks, direktor programa odbrambenih strategija pri Centru za novu američku sigurnost, govorio poverljivo o tome. Prema njegovim rečima, razvoj efikasnih tehnologija za suzbijanje buke u podmorskoj brodogradnji zahtevaće od stručnjaka iz Kine naučni i tehnički proboj, a možda i vekove napornog rada i uspeha u industrijskoj špijunaži.

Podsetimo da je Nešnal Interest 2015. sa skepticizmom pisao o strateškim podmornicama Kine, za koje je naveo da su bučne i nepouzdane. Ali američki stručnjaci nisi sumnjali da bi, ako to bude apsolutno neophodno, Kinezi mogli da reše i ove najsloženije zadatke, iako su tvrdili da dvadeset godina zaostaju za američkom tehnologijom.

Istodobno, Brajan Klark, viši saradnik Američkog centra za strateške i proračunske procene i stručnjak za nuklearne podmornice, izjavio je da je Kina drastično promenila svoj fokus prema takozvanim sastavima “plave vode” koji garantuju “nuklearnu osvetu” Americi. Rusija to već može da učini. Na prvom mestu su samo novi projekti u području podvodne brodogradnje, Projekt 095 i 096, koji su predodređeni da iznenade i promene svet.

Drugim rečima, Kina će u bliskoj budućnosti morati da porinuti najmanje osam najnovijih strateških podmornica, od kojih će teoretski dve moći da napadnu SAD. Ili još bolje, poslati tri nove podmornice u more, izgradivši za njih dvanaest podmornica nosača projektila u najkraćem mogućem vremenu.

Da bismo razumeli ovu aritmetiku, uzmimo za primer način rada američke podmornice tipa “Ohajo”, iste klase kao Projekt 096, koja već nakon 9 godina rada treba četvorogodišnji remont, uključujući dvogodišnje razdoblje punjenja gorivom reaktora. Za referencu, američka podmornica SSGN 726 “Ohajo” je usidrena 29. oktobra 2002. i vratila se u službu 7. februara 2006. godine.

To bi trebalo dopuniti rutinskim i preventivnim održavanjem, redovnom opremom, kao i parkiranjem u luci na vez za odmor i osposobljavanje posade. Ispada da je od 4 nuklearne podmornice samo jedna na dužnosti na moru.

To znači da Kina, da bi postala velika pomorska velesila mora da proizvede nekoliko puta više podmornica četvrte generacije nego Amerikanci. Inače neće biti moguće sustići Sjedinjene Države, jer američka brodogradilišta grade dve podmornice godišnje.

U međuvremenu je tim za nadzor modernizacije kineske mornarice izvestio da je u novembru 2017. na stranici kompanije Bohai Šipbilding Industri, glavne za izgradnju kineskih nuklearnih podmornica u gradu Huludao, objavljena senzacionalna vest. Glavni menadžer te brodograditeljske firme, Tian Bao Li, na sastanku sa upravom vodećeg instituta NII-719 za projektovanje nuklearne podmorske brodogradnje Kine naveo veliki niz specifičnih projekata, te da “vojni proizvodi i dalje ostaju prioritet firme”.

Nema sumnje da je Tian Bao Li obećao da će izgraditi najnovije podmornice Projekta 095 i 096, koje će se razlikovati od kineskih nuklearnih podmornica po visokim standardima bešumnosti, čime će se “ostvariti san mnogih generacija” o zaštiti Kine od spoljnjih invazija.

I japanska analitička publikacija Diplomat je izvestila da je dovršena izgradnja megafabrike Bohai Šipbilding Hevi Industri. Kao što se može videti iz satelitskih snimaka Gugl Erta, nova glavna zgrada je dugačka 288 metara i široka 135 metara, a sastoji se od tri paralelna sektora od po 45 metara. Kompleks ima dvostruke železničke pruge s kolosecima od 7,34 i 13,5 metara.

Uzimajući u obzir dimenzije podmornica Projekta 095 od 115 x 12 metara, na ovom zatvorenom mestu od američkih satelita je verovatno izgrađena protočna šema za proizvodnju strateških podmornica. Svaki sektor je podeljen u dva dela. Na prvom je robotizovana montaža kućišta, a na drugom se provodi instalacija “popunjavanja”. Takav pristup preskače jednostavnu visokotehnološku opremu za zavarivanje i najmanje dvostruko skraćuje vreme od početka izgradnje do porinuća najnovijih podmornica.

Što se tiče Projekta 096 s dva reaktora, za kojeg je verovatno postavljen kolosek od 13,5 metara, situacija je nešto drugačija. NJegove dimenzije od 150 x 20 metara ukazuju na tradicionalnu tehnologiju gradnje.

Ne zaboravimo da su koraci od sedam milja kineske podmorske brodogradnje posledica velikih postignuća u civilnoj ekonomiji Kine, prvenstveno u području brodogradnje velike brzine i nuklearne industrije. Ovdje je važno i to što masovna proizvodnja najsloženijih odbrambenih proizvoda smanjuje troškove, što znači da se smanjuje opterećenje državnog proračuna.

U Americi se duboko nadaju da Peking izgradnju podmornica Projekta 095 i 096 neće uspeti da stavi na pokretnu traku, odnosno da pokrene serijsku proizvodnju, a ne jednu po jednu. Za američke stručnjake je to “preteško”.

Ali, kako s pravom primećuje Diplomat, “pre deset godina se slično razmišljalo o kineskim razaračima, da bi samo 2018. godine u Kini bilo porinuto šest novih razarača, tri tipa 055 i tri tipa 052D”.

Stoga nije pitanje hoće li Kina uspeti u svom naumu da u novoj megafabrici nuklearne podmornice počne proizvoditi na “pokretnoj traci”, već kada će se to dogoditi, ako proces već nije u toku. Jednom porinute, ove podmornice će anulirati američku stratešku premoć i Kina će biti glavna pomorska sila prvo u svojim i susednim vodama, kasnije, zavisno o budućoj kineskoj vojnoj doktrini, možda i u svetskim okeanima.

Pročitajte OVDE zašto je svet u neverici.

Izvor: logicno. com/ Saša. F

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA