Najnovije

Funkcioner policije umešan u ubistvo gardista?!

Saša Reljić, bivši oficir Vojske SCG koji živi u Moskvi, na saslušanju u tužilaštvu povodom ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004. u kasarni na Topčideru, rekao je da je vojnike likvidirao visokopozicionirani pripadnik MUP! Reljić je, inače, prvi obelodanio da su vojnici ubijeni zbog 1,5 tona kokaina koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru.

Ubistvo gardista, rekonstrukcija (Foto: Jutjub)

Reljić je iskaz dao krajem oktobra prošle godine, kada je detaljno izneo sva saznanja o zločinu na Topčideru, koji je i posle više od 14 godina nerasvetljen, a ubice na slobodi.

Spremali hapšenje

- U svojstvu građanina saslušan sam 2015. u SBPOK pred višim tužiocem. Objasnio sam da me je u proleće 2006. zvao funkcioner BIA iz Zrenjanina koji mi je tražio kontakt s tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem kako bi mu predao dosije o krimi-grupi švercera kokaina koji je skrivan u kasarni na Topčideru - rekao je Reljić.

Kako je dodao, u narko-grupu bio je ubačen operativac koji je prikupio sve neophodne informacije o dilerima i spremao njihovo hapšenje.

- Taj funkcioner je preko posrednika dobio poziv od direktora BIA Radeta Bulatovića, koji mu je naredio da prestane da se bavi grupom i drogom. U međuvremenu, funkcioner policije iz Zrenjanina dojavio je narko-bandi da im je BIA na tragu. Trojica policajaca ubrzo su zaustavila vozilo u kojem je bio operativac ubačen u grupu i brutalno ga prebili. Kako bi sklonili drogu, jer nije bila dogovorena smena u kasarni, ubili su dvojicu stražara, a potom izneli narkotike i kamionom ih odvezli prema Mađarskoj - ispričao je Reljić u tužilaštvu.

On je objasnio da je funkcioner BIA ostao pri tome da želi da preda dosije Tadiću, ali se umesto sa njim u jednom restoranu u Ulici vojvode Stepe sastao sa pokojnim Miodragom Rakićem, Tadićevim šefom kabineta, i još jednom osobom, gde im je u Reljićevom prisustvu predao dosije.

Ubili zatvorenika

- Nakon što me je u medijima pomenuo Tadić, čuo sam se s jednim penzionisanim policajcem iz Zrenjanina koji mi je potvrdio da je policijski funkcioner dojavio narko-grupi da je BIA upratila kokain i da su se bavili tim visokopozicioniranim pripadnikom MUP, o čemu postoje i izveštaji u Beogradu. On mi je rekao i da su taj funkcioner i još dva policajca 2002. ubili nekog zatvorenika u dvorištu bolnice u Novom Sadu. Takođe, taj policajac u penziji potvrdio je i da funkcioner stoji iza likvidacije gardista - otkrio je Reljić na saslušanju.

On je zatražio da o njegovoj izjavi tužilaštvo ne obaveštava SBPOK jer su mu jednom prilikom na benzinsku pumpu doveli pomenutog funkcionera policije, predstavili ga drugim imenom, da bi se on potom raspitivao o smrti vojnika. Tek kasnije Reljić je saznao da je taj čovek zapravo onaj koga su doveli u vezu sa zločinom u kasarni na Topčideru.

Putin doveo Reljića

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je 17. januara došao u zvaničnu posetu Beogradu, sa sobom je poveo i Sašu Reljića. Reljić, koji sada živi u Moskvi, bio je u ruskoj delegaciji koja je bila u pratnji šefa Kremlja tokom njegovog dolaska u srpsku prestonicu.

Rupa u ogradi i misteriozni kombi

Punomoćnici roditelja ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zatražili su svojevremeno od JKP "Parking servis" u Beogradu informaciju o tome zbog čega su veče pre ubistva uklonili sve civilne automobile parkirane u blizini vojnog objekta Karaš, gde se dogodila tragedija. Advokati porodica stradalih mladića su došli do podataka da je te noći "trebalo da se obavi važan transport", kao i da su se stanovnici okolnih zgrada žalili da im pauk nikada ranije nije nosio vozila.

Kako su mediji pisali, u vreme ubistva gardista, u jednom delu ograde oko vojnog objekta bila je rupa pored koje je bio parkiran kombi užičkih registracija. Čiji je taj kombi i šta je tamo radio nikada nije istraženo.

Tadić: Formirana nezavisna komisija

Boris Tadić je na saslušanju u SBPOK pred tužiocem govorio o tome ko ga je obavestio o tragediji na Topčideru, koje korake je preduzeo kako bi slučaj bio rasvetljen, ali i o saznanjima o skrivanju haških optuženika u tom vojnom objektu.

- Miodrag Rakić me obavestio da su nastradala dvojica gardista, pa sam mu izdao nalog da pribavi informacije o tom slučaju - rekao je Tadić i dodao da je na sednici Vrhovnog saveta odbrane zaključeno da je zbog suprotstavljenih izveštaja o smrti vojnika neophodno da se formira nezavisna komisija sa Božom Prelevićem na čelu, tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova.

Činjenice

Ispaljeno 20 metaka

Milovanović i Jakovljević bili na odsluženju roka

pronađeni mrtvi u krugu vojnog objekta na Topčideru

ispaljeno 20 metaka, od kojih su tri pogodila Jakovljevića

vojna komisija zaključila da je reč o ubistvu i samoubistvu

nezavisna komisija utvrdila da su gardisti ubijeni

3D forenzička analiza potvrdila da je reč o likvidaciji

Veštačenja u istrazi

Oktobar 2004. prva istraga koju je izvršila vojna komisija zaključila je da je Jakovljević ubio Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo

Decembar 2004. nezavisna komisija koja je formirana na inicijativu Visokog saveta odbrane SCG zaključila je da je gardiste ubila treća osoba

Aapril 2008. nalaze nezavisne komisije potvrdila je i FBI laboratorija Kvantiko u Vašingtonu

Novembar 2008. superveštačenje LJubiše Dragovića takođe odbacuje mogućnost samopovređivanja ili samoubistva

Bulatović: To je potpuna laž!

Rade Bulatović je rekao da su Reljićevi navodi da je on stopirao istragu protiv narko-grupe potpuna laž.

- Ja sam bio u Državnoj komisiji koja je protivno vojnoj istrazi utvrdila da se ne radi o ubistvu i samoubistvu, već da su gardisti ubijeni - naveo je Bulatović.

Sporni detalji

mesto zločina nije bilo obezbeđeno

nikada nije urađena DNK analiza pušaka

parafinska rukavica uzeta od nastradalih vojnika i trojice iz straže

u kasarni je u trenutku zločina bilo 16 ljudi

Kriza Vučićeve vlasti, sad je izvesno, biće duga i teška, ali on ima način da je preseče! Pročitajte OVDE još detalja.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slučaj Topčider: Istraga vođena u pogrešnom smeru

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA