Najnovije

Veštačka inteligencija kompanije IBM izgubila u debati od takmičara PEP-a!

Hariš Natarajan, proslavljeni takmičar u debati Visoke škole PEP, suočio se juče u San Francisku u Sjedinjenim Američkim Državama sa veštačkom inteligencijom proizvedenom od strane kompanije IBM “Prodžekt Debater”, preneo je Si-En-En.

Debata (Foto: vspep.edu.rs)

U pitanju je prvi računarski sistem napravljen da učestvuje u debati sa ljudskim bićima. Natarajan je pobedio, ali računar je demonstrirao sve kompleksniju moć argumentovanja i napredak veštačke inteligencije u celosti.

“Prodžekt Debater” (Project Debater – Projekat debater) je sistem na kome se radi od 2012. godine, a dizajniran je da kreira razumne, ubedljive govore sam od sebe, u isto vreme uzimajući u obzir argumente ljudskog protivnika dok pravi svoj kontraargument. Da bi stvorio svoje argumente, program koristi novinske članke iz svoje baze podataka ali nije povezan na internet.

Jučerašnja debata, koju je organizovala neprofitna debatna kompanija “Intelidžens Skuared Ju-Es”, održana je pred brojnom publikom u Centru umetnosti “Jerba Buena” u San Francisku. Tema rasprave bilo je pitanje subvencionisanja predškolskog obrazovanja, a glasovi publike, koja je u 60-procentnoj većini stala iza našeg takmičara, odlučili su o pobedi.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA