Najnovije

DOJČE VELE: Pet zabluda i mitova o “Severnom toku 2”

Polemika oko izgradnje gasovoda “Severni tok 2” često previđa elementarne činjenice, što dovodi do mitova i zabluda. Zanimljivo je da o sudbini gasovoda puno više pišu nemački, a ne ruski mediji. Dojče Vele je upravo objavio neke od mitova o rusko-nemačkom gasovodu.

Gas (Foto: Ria)

Prva zabluda je da se izgradnja “Severnog toka 2” ne može zaustaviti. To je posledica izmena i dopuna Trećeg energetskog paketa kojeg je odobrila Evropska unija, što znači da EU neće zaustaviti izgradnju gasovoda na zakonodavnom nivou, iako može da ojača zahteve za takvim scenarijem, piše Dojče Vele.

Međutim, Dojče Vele podseća da američki predsednik Donald Tramp teoretski može da zaustavi projekt. Ako Vašington uvede sankcije za visoko specijalizirane firme kao što su Alsis Grup (Holandija / Švajcarska) i Saipem (Italija), koje poseduje potrebnu opremu i tehnologije za izvedbu projekta, radovi će se zaustaviti. Naravno, Bela kuća bi time direktno uvela sankcije svojim “saveznicima”, sa svim političkim posledicama te odluke.

Drugi mit je da novi gasovod povećava zavisnost EU o Rusiji. Ovu izjavu koriste protivnici “Severnog toka 2”, ističući kako će nova tranzitna ruta kapaciteta 55 milijardi kvadratnih metara godišnje dovesti do značajnog povećanja isporuke ruskog gasa Evropi.

Ali to nije slučaj, veruje autor članka. Podsetio je kako Moskva istovremeno gradi “Severni tok 2” i “Turski tok” kako bi smanjila tranzit plina preko Ukrajine.

“To je, dakle, samo preraspodela postojećih količina trenutnog ukrajinskog tranzita na dve nove obilaznice, a ne povećanje ruskih isporuka. Značajan porast izvoza ruskog gasa u EU se može dogoditi samo ako se zadrži postojeći nivo tranzita kroz Ukrajinu, što mnogi u EU pokušavaju da postignu samo kako bi zaštitili interese Kijeva”, navodi Dojče Vele.

Treća zabluda je da je gasovod namenjen za isporuke sibirskog gasa iz Rusije kroz Baltičko more direktno u Nemačku. Međutim, veličina, trasa i rezervirani kapacitet gasovoda EUGAL govori drugačije. Naime, krajnja točka “Severnog toka 2” je u blizini nemačkog grada Grejfsvalda, gde će se njegove dve linije povezati s dva gasovoda EUGAL  ukupnog kapaciteta 51 milijardu kvadratnih metara. Ovo gasovodi prolaze kroz istočnu Nemačku, od severa prema jugu, te završavaju u Češkoj. To znači da će oko 90% gasa iz gasovoda “Severni tok 2” u tranzitu proći kroz teritoriju Nemačke.

Iz Češke će, najverovatnije, glavne količine gasa otići u austrijski Baumgarten, gde se nalazi gasno čvorište, a odatle na jug, u Italiju, koja je jedan od najvećih kupaca ruskog gasa u EU.

Četvrti mit, popularan i na ruskim društvenim mrežama, jeste da će se Nemci bez “Severnog toka 2” smrznuti.

Dojče Vele podseća da se u Nemačkoj samo polovica stambenog prostora greje gasom. Od tih stanova se manje od polovine greje ruskim gasom, a ukupni udeo Gasproma na nemačkom tržištu ne prelazi 40%.

“Dakle, manje od četvrtine nemačkih stanova i kuća ovisi o opskrbi Gasproma. U takvoj situaciji, ako se ne izgradi još jedan plinovod na Baltiku, ne se može govoriti o bilo kakvom “zamrzavanju Nemačke”, piše list.

Tačnije bi bilo reći da će Nemci i dalje dobijati gas iz Rusije onoliko koliko im treba, ali će iz “ljubavi” prema Kijevu ili Varšavi odustati od uloge ključne tranzitne zemlje i znatnog profita.

I peta zabluda je da će novi gasovod proraditi do kraja 2019. godine.

Zapravo, do tog datuma će biti izgrađen podvodni dio projekta, a kod Grejfsvalda će biti izgrađen prijemni terminal. Istovremeno će polaganje gasovoda EUGAL biti dovršeno samo napola.

U službenom rasporedu je predviđeno da polaganje prve linije za Češku Republiku bude dovršeno do kraja 2019., a dovršenje celog projekta se predviđa do kraja 2020. godine. S obzirom na ove podatke, integrirani sastav “Severni tok 2” i EUGAL će, pod najpovoljnijim uslovima, punim kapacitetom proraditi do proleća 2021. godine.

U smislu zakonodavnih okvira, izmena i amandmana direktive EU o gasu, kojima se Berlin oštro protivi, predstavnici Veća EU i Evropskog parlamenta su se dogovorili o pomenutim amandmanima i oni čekaju konačno odobrenje.

Pročitajte OVDE šta je to naredio Putin.

Izvor: Dojče Vele/ logicno. com/L.R.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bajatović: Gasovod kroz Srbiju u funkciji do aprila 2020.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA