Najnovije

Strah u SAD, gube rat u svim područjima visoke tehnologije! Kina postaje lider broj jedan

Na Svetskoj konferenciji o veštačloj inteligenciji (AI), održanoj u septembru prošle godine u Šangaju, svoje najnovije aplikacije veštačke inteligencije u područjima finansija, pametne proizvodnje, obrazovanja, transporta, zdravstva, maloprodaje i usluga je predstavilo više od 140 kompanija.

Đinping (Foto: Jutjub)

Govorili su predstavnici 40 kompanija, uključujući Google, Alibaba, Tencent, Huawei, Microsoft, SAP i Baidu.  Sledeći ovakav susret će se održati ove godine u Pekingu.

U svom poslednjem potezu da očuvaju vodeću poziciju u sektoru visoke tehnologije, SAD su u ponedeljak objavile plan za davanje većeg prioriteta i resursa veštačkoj inteligenciji, što su kineski posmatrači protumačili kao formalno pokretanje novog Hladnog rata u sektoru  visokih tehnologija. Namere Vašingtona se naziru iz izjava i vršenja pritiska na Budimpeštu, iako u mađarskom slučaju neuspelog, a sada na Poljsku, da se odreknu kineske tehnologije i da prekinu veze s Kinom.

Industrijski insajderi su rekli kako je, izvršni dokument koji je potpisao američki predsednik Donald Tramp, pokazao da SAD širi pritisak na kineske tehnologije sa sektora 5G tehnologije na veštačku inteligenciju. Istovremeno besni debata zbog moguće trke u naoružanju koja koristi tehnologiju veštačke inteligencije   u kojoj bi SAD vrlo lako mogle da prepuste vodstvo Kini.

Tramp je u ponedeljak potpisao izvršni nalog kojim se prioritet stavlja na ulaganja u istraživanje i razvoj veštačke inteligencije, povećanje pristupa saveznim podacima, modele za to istraživanje i pripremu radnika da se prilagode novoj eri, izvestio je Rojters.

Izvršni nalog kao “najvažniji prioritet” američkog vođstva naglašava veštačku inteligenciju za nacionalnu bezbednost zemlje i “oblikovanje globalne evolucije veštačke inteligencije, kako bi bila u skladu s američkim vrednostima i prioritetima”.

Odluka Bele kuće dolazi dve godine nakon što je kineska vlada objavila plan koji razvoj veštačke inteligencije stavlja u vrh nacionalne strategije i cilj je da Kina postane glavni centar za AI inovacije, a do 2030. godine vodeća zemlje u svetu po AI tehnologiji i aplikacijama.

Li Ji, visoki naučni saradnik u Centru za istraživanje Interneta, povezanim sa Akademijom društvenih nauka u Šangaju, izjavio je za Global Tajms da izvršna naredba Trampa pokreće novu američku ofanzivu u sektoru visoke tehnologije, što sigurno znači nametanje više ograničenja Kini, kao najvećem američkom konkurentu u ovom području.

Tramp je tražio zaštitu američke AI tehnologije od “pokušaja sticanja inovacija od strane strateških konkurenata i kontradiktornih nacija”.

Uz žestoku konkurenciju u 5G tehnologijama, SAD će verovatno pooštriti razmenu tehnologije i talenata sa Kinom, veruju kineski analitičari.

“Kineske kompanije koje rade u sektoru veštačke inteligencije će se suočiti sa sve većim pritiskom i sve manje prijateljskim okruženjem za svoje poslovanje u Sjedinjenim Državama, ali će ih te promene samo učiniti jačima i otpornijima”, kazao je Li.

Trampov nalog donosi i veće političke rizike za američke investitore i preduzetnike koji posluju s kineskim partnerima. Sa strožom kontrolom se mogu suočiti i međunarodne akademske razmene, posebno u sektoru odbrane.

Ako SAD krenu u takvu “konkurenciju” s Kinom, globalna industrija veštačke inteligencije bi mogla da se podeli u dva tabora, a u najgorem slučaju bi SAD mogle da stvore ideološki savez i tako upozore saveznike da izaberu jednu od strana.

Ali, taj scenario zahteva i saradnju saveznika, istakao je Li Ji.

Kina i SAD su najveće konkurentske sile u AI sektoru, iako i druge zemlje, kao što su Japan i Rusija, takođe imaju svoje ambicije, navodi se u izveštaju Svetske organizacije za intelektualno vlasništvo Ujedinjenih nacija od 31. januara.

Raspoređivanje veštačke inteligencije u predstojećoj deceniji će doneti globalnom BDP-u do 15 700 milijardi dolara. Kina predviđa da će sama uzeti 7000 milijardi, dok na SAD otpada 3700 milijardi dolara, objavio je Gardijan u decembru, navodeći podatke konsultantske kompanije PwC.

Velika kineska populacija, uključujući i veliku srednju klasu, daje prednost zemlji s bogatim podacima i ogromnom tržištu za AI aplikacije, dok SAD imaju prednosti u AI opremi i tehnologiji, istakli su kineski proizvođači.

Trampova administracija oseća pritisak kineskog načina razvoja i korišćenja veštačke inteligencije, koji karakteriše snažna vladina podrška i smernice Centralnog komiteta KP Kine, izjavio je u utorak za Global Tajms Kris Dong, stručnjak iz kompanije International Data Corp, koji nadzire i kineski i američki tehnološki sektor.

Neki američki mediji i naučnici strahuju da SAD gube percipirani AI rat od Kine. Mišljenja iznesena u Forbsu u novembru pokazuju da su američki čelnici uglavnom nesvesni tog problema i da nemaju nikakve strategije za sprečavanje “istorijskog poraza”.

Nijedan politički kandidat na srednjoročnim izborima u Sjedinjenim Državama nije znao da raspravlja o veštačkoj inteligenciji, takozvanom AI ratu ili kako će SAD verovatno izgubiti taj rat, za Forbs je istakao autor članka Stiv Andriole.

“Kina pozdravlja takvo takmičenje, ali bi SAD trebalo da budu upozorene da ne probaju bilo kakve trikove ili nepošteno ponašanje, kao što je hapšenje Kineza”, izjavio je u utorak za Global Tajms Jin Kanrong, prodekan škole međunarodnih studija Univerziteta Renmin u Kini.

“Čak I ako Sjedinjene Države pokušaju da blokiraju razvoj Kine, neće uspeti, jer je samo veliko, kinesko tržište dovoljno za podsticanje, sada već zrele industrije AI”, izjavio je Kanrong.

Tehnologija ne bi trebalo da služi političkoj agendi niti da bude žrtva igara između svetskih sila, rekao je Dong. Mudriji američki pristup bi bio da se SAD usmere na tehnološku saradnju s Kinom, rekao je.

U međuvremenu je uticaj Trampovog izvršnog naloga ostao nejasan, jer ne uključuje nikakva nova sredstva za istraživanje AI sektora ili detaljni plan za kratkoročno i srednjoročno razdoblje. Čini se da je jedina svrha Trampovog naloga “ograničavanje Kine”, što je samo po sebi nemoguće. Jedina mogućnost je prisiliti “saveznike” da ne sarađuju sa kineskim kompanijama i da ne kupuju njihove tehnologije, što će se teško postići ako SAD nešto ne ponude zauzvrat.

U slučaju Poljske, Majk Pompeo je rekao da će Pentagon razmotriti zahteve Varšave o trajnom raspoređivanju američke baze na poljskoj teritoriji, ali zemlja mora da prekine saradnju sa Kinom u IT sektoru, uključujući veštačku inteligenciju, kao i da prekine sve poslovne veze sa Iranom.

Tačno je da se veliki deo vodećih svetskih istraživanja u veštačkoj inteligenciji odvija u privatnim američkim kompanijama kao što je Gugl, ali Trampova izvršna naredba ne navodi nikakav plan kako to promeniti, objavio je NBC News u ponedeljak.

Prema podacima Ministarstva industrije i informatike Kine, proizvodnja AI industrije je 2017. godine u Kini iznosila 18 milijardi juana, ili 2,85 milijardi dolara, dok je vrednost povezanih industrija s ovim sektorom dosegla 220 milijardi juana.

AI udžbenici su uvedeni u kurikulum u najmanje 40 kineskih srednjih škola, a do kraja 2017. je više od 70 univerziteta pokrenulo studije vezane za veštačku inteligenciju. AI koledži i istraživačke ustanove su osnovani i na univerzitetima kao što su Cingua i Univerzitet nauke i tehnologije Kine.

Kako zaključuje Global Tajms, Kina se unapred pripremila za mogući Hladni rat u sektoru visoke tehnologije i spremna je na sve odluke američke uprave.

Rusija i Britanija vode pravi rat za Kosovo u NJujorku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: N. Babić,  logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poseta američkog predsednika Donalda Trampa Kini

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA