Najnovije

Kurdi naglo zaustavili prodor ka poslednjem uporištu ID na Eufratu: Bitka je odjednom stala, evo razloga (FOTO/VIDEO)

Bitka za preuzimanje poslednjeg "džepa teritorije" od takozvane Islamske države u Siriji odložena je, pošto je više hiljada civila zarobljeno na tom mestu. Kako navodi Bi-Bi-Si, kurdske snage, koje podržavaju SAD, prošle nedelje su pokrenule napad na grad Baghuz, na sirijskoj strani granice sa Irakom.

Kurdi (Foto: Jutjub)

Američki predsednik Donald Tramp u petak je rekao da će poraz Islamske države biti objavljen u naredna 24 sata, ali su kurdski borci rekli da će ta vest biti objavljena "u narednih nekoliko dana" pošto civili i dalje beže. 

DŽija Firat, koji predvodi bitku za Baghuz za Sirijske demokratske snage, kaže da su pripadnici Islamske države zarobljeni u oblasti na 700 kvadratnih metara u gradu. 

- Hiljade civila i dalje je zarobljeno tamo kao ljudski štitovi – rekao je Firat. 

Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, javila je da se 440 boraca Islamske države predalo u proteklih nekoliko dana, ali SDF veruju da je još nekoliko stotina zarobljeno u Baghuzu. 

Opservatorija dodaje da su u toku napori da se pronađu borci Islamske države, koji se kriju u tunelima iskopanim oko Baghuza.

Erdogan najavljuje: Turska vojska kreće u vojnu operaciju na Idlib zajedno sa ruskim i iranskim snagama. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Civili pokušavaju da se probiju kroz linije ID i da se domognu bezbednog područja pod kontrolom SDF-a ili SAA. DŽihadisti ih koriste kao živi zid i sada je situacija za civile gora nego ikada pre u poslednjem džepu Islamske države na istočnoj obali Eufrata.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA