Najnovije

RUSKI TENKOVI U VENECUELI! Elitna 41.oklopna brigada izašla na more (VIDEO)

U vojnim manevrima koji su organizovani na praktično celoj teritoriji Venecuele, aktivno se primenjuje oklopna tehnika ruskog porekla. Jedan od najeksploatisanijih borbenih sredstava je i ruski osnovni borbeni tenk T-72B1V.

T-72B1V (Foto: Jutjub)

Na internetu se pojavio video gde je demonstrirana realizacija transporta vodenim putem, formacije ranga jedne tenkovske čete. Naime, na velike desantne brodove Capana T-62 i T-64 Los Llanos su ukrcani najsavremeniji osnovni borbeni tenkovi koji se nalaze u venecuelanskoj vojsci T-72B1V1.

Cela vežba je prošla u savršenom redu. U prvo delu vežbe je izvršen proces dovoženja i ukrcavanja borbene tehnike na brodove. U drugom delu vežbe grupa desantnih brodova „nakrcana“ borbenom tehnikom se otisnula na otvoreno more, posle čega je izvršeno iskrcavanje na kopno. Pored osnovnih borbenih tenkova T-72B1V, u operaciji prebacivanja oklopne borbene tehnike učestvovali su i oklopni transporteri BTR-80.

U ovom momentu kopnena grupacija venecuelanske armije ima oko 90 tenkova ruskog porekla T-72B1V. Oni su se donedavno nalazili u oklopnim jedinicama ruske armije. U fabričkom kompleksu koji se nalazi u gradu Atamanovka (Zabajkalski kraj) ovi tenkovi su kapitalno remontovani i modernizovani. Oni su dobili novi sistem veze i tenkovske gusenice koje su identične sa modelima T-90A i T-72B3 koji se nalaze u naoružanju ruske armije. Isporuke tenkova T-72B1V su počele na proleće 2012.godine.

Tenkisti iz Venecuele su prošli obuku u Rusiji, posle čega su ruski specijalisti pomogli da se nova borbena tehnika još bolje usvoji, na vojnim poligonima u Venecueli.

Vojni eksperti smatraju, da je u ovom momentu tenkovska komponenta venecuelanske armije sasvim dobro obučena da se suprotstavi bilo kakvoj agresiji koja bi mogla da zadesi ovu zemlju.

1. Pretpostavka je da venecuelanska armija u svom sastavu ima ukupno 92 osnovna borbena tenka T-72B1V. Ovaj tenk je nastao na bazi tenka T-72B. Osnovni oklop ovog tenka je prekriven dinamički oklopom tipa „Kontakt-1“. Ovi moduli su efikasni protiv kumulativnih projektila ispaljenih iz drugih tenkovskih topova i sličnih sistema. NJihova osnovna uloga je razbijanje i neutralizacija kumulativnog mlaza prilikom udara granate u oklop tenka. Vatrena moć tenka T-72B1V se ogleda u tome što tenkovski top 2A46-M, pored klasične, može da ispaljuje i rakete. Radi se o laserski navođenim raketama 9K120 „Svirь“ dometa do 4km i probojnosti oko 700mm oklopa.

Ruski 9K51M „Tornado-G“ dobija novu generaciju „pametnih“ upaljača. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA