Najnovije

Oštar diplomatski front Rusije i Zapada

Nastavlja se pritisak zapadnih sila na Rusiju zbog ukrajinske krize. Potpredsednik SAD DŽozef Bajden upozorava da će kršenje sporazuma iz Minska "dodatno koštati Rusiju".

Odmeravanje (Foto: hellasforce.com)

Odmeravanje (Foto: hellasforce.com)

Šefovi diplomatija EU sledeće nedelje o pooštravanju sankcija Rusiji. Vladimir Putin i Barak Obama razgovarali u Pekingu. OEBS upozorava na mogućnost jačanja sukoba na istoku Ukrajine.

Potpredsednik SAD DŽozef Bajden upozorio je Rusiju posle ulaska nove kolone tenkova, teške artiljerije i vojnih kamiona u Donjeck, na istoku Ukrajine. Bajden je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom istakao da "ako Rusija nastavi da svesno krši uslove sporazuma iz Minska, to će dodatno koštati Rusiju", prenela je agencija AFP. Američki potpredsednik je pozvao na brzo zaključivanje koalicionog sporazuma koji bi omogućio ukrajinskoj vladi da nastavi sa procesom donošenja i potom primene reformi, kao i ispunjenje drugih obećanja datih ukrajinskom narodu na parlamentarnim izborima 26. oktobra. U međuvremenu je visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini rekla u Berlinu da će šefovi diplomatija EU na sastanku u Briselu sledeće nedelje razgovarati o tome da li da pooštre sankcije Rusiji i načinima za pomoć Ukrajini.
Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski rekao je poljskoj televiziji TVP da ne gubi nadu da će Rusija ponovo biti partner Zapadu, i da će opet moći bezbedno da sarađuju. "Rusija je suviše velika zemlja da bi u njoj sve bilo unapred zauvek dato. Ne gubim nadu da će se Rusija vratiti na mirni put modernizacije, jer u suprotnom neće ostati ništa od veličine Rusije, a ostaće samo problemi", naveo je Komorovski.
"Sledeće sedmice ćemo u Briselu imati ministarski sastanak, na kojem ćemo razgovarati ne samo o tome da li da pooštrimo sankcije već pre svega kako da podržimo Ukrajinu u ovim teškim vremenima", istakla je Federika Mogerini, prenosi Rojters. Mogerinijeva se nalazi u Berlinu, gde se sastala sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom. Za to vreme britanski Tajms piše da vodeći nemački industrijalci vrše pritisak na kancelarku Angelu Merkel da Berlin odustane od sankcija prema Rusiji. Saradnici kancelarke kažu da joj direktori velikih nemačkih kompanija stalno zovu i traže popuštanje nemačkog stava prema Moskvi kako bi se očuvala trgovinska razmena sa Rusijom koja na godišnjem nivou iznosi 76 milijardi evra. Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji Vladimir Čižov je nešto ranije za agenciju Tas najavio da će se o evropskim sankcijama Rusiji razgovarati na ministarskom sastanku EU 17. novembra. Kriza u Ukrajini je dovela do zaoštravanja odnosa između zapadnih sila i Rusije, najvećeg od završetka Hladnog rata.
Pročitajte još: Dodik: Da sam bio na Vučićevom mestu isterao bih Ramu iz Srbije!
Ipak, predsednik SAD Barak Obama sastao se u Pekingu sa Vladimirom Putinom, s kojim je razgovarao o situaciji u Ukrajini, Iranu i Siriji, saopštila je Bela kuća. "Obama je tokom dana razgovarao s Putinom tri puta po 20 minuta", izjavila je portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Bernadet Mihan. "Postoji dogovor o prekidu vatre koji je postignut u Minsku i on mora da se poštuje", rekao je Obamin savetnik Ben Rods. Prethodnih dana svetske agencije su javljale o velikom pojačanju u teškom naoružanju koje je stiglo u Donjeck, uporište proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Novinari AFP-a su videli šest tenkova i dva oklopna vozila kod Šahtjorska, na putu ka Donjecku. I misija OEBS upozorava da opasnost od jačanja sukoba na istoku Ukrajine raste. "Nivo nasilja na istoku Ukrajine kao i rizik od ponovnog izbijanja sukoba ostaje visok i nastavlja da raste", rekao je novinarima portparol OEBS Majkl Bociurkiv. Sve su učestaliji i "bliski susreti" u vazduhu nad evropskim nebom između ruskih aviona i lovaca zapadnih zemalja. U studiji nestranačke i neprofitne organizacije Evropske mreže za liderstvo (ELN) navode se detalji o 40 takvih incidenata, i podseća se da obe strane rizikuju da izgube kontrolu nad događajima". Izvor: RTS  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA