Najnovije

NOVI ZAKON O ORUŽJU: Da li vlast razoružava narod?

Prema Zakonu iz 2016. godine pred vlasnicima oružja su visoki troškovi – moraju da izvade lekarsko, nove oružane listove i obezbede posebne uslove za držanje oružja i municije. Procenjuje se da je to za sada uradila tek šestina vlasnika oružja, a preostali, njih oko pola miliona, to tek treba da uradi. Po zakonu, rok je mart ali je Vlada odlučila da ga produži za godinu dana.

Lovačka puška (Foto: Pixabay)

Gordan Gligorijević iz blačkog sela Namastira kaže da bi, ako se nešto ne promeni, zbog skupih taksi koje ne može da plati uskoro mogao da ostane bez lovačke puške.

Kaže da bi u toj situaciji bio doveden u pitanje i opstanak njegove porodice u tom planinskom selu, jer ne bi mogli da odbrane stoku od vukova, koji ne prezaju da napadnu i ljude.

"Pojavili se vukovi, pre par dana kod komšije dolazili su u avliju. Sutra će kod mene, bilo gde, tako da nam je neophodno da imamo pušku svi koji živimo na selu", ističe Gligorijević.

I Gordanov komšija Spiridon Stević tvrdi da će novi Zakon o oružju potpuno razoružati gorštake, koji i inače teško žive u planinskim vrletima.

Sam je, kaže, mesecima pred dilemom da li da pušku, koju je nasledio od dede, vrati državi ili je uz veliko odricanje preregistruje i sačuva.

"Mi smo ovde daleko. Koliko mi samo goriva treba da bih otišao po bilo koji dokument da izvadim. Imam i malu decu. Moram više njima da se posvetim nego da lutam", ukazuje Stević.

Zakon bez trofejnog oružja, lovci odustaju od hobija

Novi zakon o oružju ukinuo je kategoriju trofejnog oružja, što je posebno pogodilo Radovana Radovanovića iz potkopaoničkog sela Sagonjeva, u čijem se domaćinstvu sa ponosom ceo vek čuva oružje iz Balkanskih ratova. "To su deda i otac čuvali, one su stalno tu u kući", kaže Radovanović.

Navodi da je njemu, dok je radio, država dala oružje i da je od tada prošlo pedeset godina.

"I sad, posle pedeset godina, država promeni ta njena pravila, moramo sve iz početka. Ja vršim legalizaciju legalnog oružja o mom trošku, što mnogo košta", ističe Radovanović.

Zbog skupe preregistracije oružja i mnogi lovci odustaju od ovog hobija, tvrde u Lovačkom udruženju u Blacu, koje je za svoje članove organizovalo lekarske preglede po nešto nižim cenama.

"Za jednu lovačku pušku to izlazi poprilično, nekih dvadeset hiljada dinara", navodi Milan Kovačević, predsednik Lovačkog udruženja i dodaje da mnogi ljudi odustaju i vraćaju oružje.

U prokupačkoj Policijskoj upravi nije saopšteno koliko je vlasnika oružja u Topličkom okrugu do sada promenilo oružne listove, dok je, prema nezvaničnim informacijama, na nivou Srbije to uradila tek jedna šestina građana. Za više od pola miliona građana tek predstoji promena dokumenata.

Zbog ovakve situacije, Iz Vlade Srbije je potvrđeno da će krajnji rok za preregistraciju oružja biti produžen za još godinu dana, do 5. marta 2020. godine.

O veleizdaji u Venecueli pročitajte OVDE.

Izvor: RTS.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Problemi Zakona o oružju i municiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA