Najnovije

PENTAGON PRIZNAO NADMOĆ MOSKVE: Tajni izveštaj pokazao da koliko su bezbedni nosači aviona! Nema odbrane od ruskog "posejdona" (VIDEO)

Američka mornarica je deklasifikovala tajni projekat dizajniran za zaštitu nosača aviona od napada torpeda i priznala da je novac poreznih obveznika bačen u vetar.

Nema odbrane od ruskog "posejdona" (Foto: Jutjub)

Američki vojni stručnjaci su bili zaduženi da dizajniraju zaštitu od mornaričkih napada potencijalnih američkih protivnika, koji bi u sukobu protiv američke flote mogli da koriste torpeda kao autonomne navođene podvodne bombe.

Smatra se da su američki nosači aviona tehnološki visoko opremljeni i da su to plutajuće avionske baze koje pokreću nuklearni reaktori. Sada, nakon godina tajnog testiranja, Sjedinjene Države napuštaju svoj tajni protivpodmorski program.

“U septembru 2018. godine američka mornarica je obustavila napore na daljem razvoju sistema. Mornarica planira da vrati u početno stanje sve nosače aviona tokom remonta, u iduće četiri godine”, navodi se u izveštaju koji je nedavno objavio Pentagon. U izveštaju se takođe navodi da je program, posebno razvijan za zaštitu od torpeda, u pet godina ostvario napredak u otkrivanju i njihovom presretanju, ali nedovoljno. Podaci o pouzdanosti sistema su preterano netačni ili čak ne postoje, kaže američka mornarica.

Tako bi brodovi američke mornarice mogli biti bespomoćni protiv podmorskog oružja ruskih i podmorskih flota Kine, koje se ubrzano razvijaju i predstavljaju veliku pretnju američkim brodovima. Nakon završetka Hladnog rata su SAD zanemarile protivpodmorsku odbranu i usresredile se na borbu protiv površinskih brodova. Ali, situacija se promenila kada je potvrđeno da Rusija, Kina i Iran imaju visokoprecizna i moderna torpeda koja, dok prolaze kroz vodu stotinama kilometara na sat, oko sebe stvaraju takozvani mehur.

Nova klasa brzih torpeda ne može se kontrolisati i mogu se ispaliti direktno na američke nosače aviona, koji imaju male šanse da ih otkriju. Torpeda čak i ne udaraju direktno u brod, već se eksplozijom stvara vazdušni mehur ispod broda, koji bi trebalo da savije ili slomi kobilicu broda, što bi uzrokovalo tonjenje. Čak i manje tehnološki napredne zemlje, kao što su Severna Koreja ili Iran, mogu koristiti dizelsko-električne podmornice i sakriti se u bučnim obalskim vodama na ključnim rutama američke mornarice.

Na ovaj neuspeli sistem su Sjedinjene Države potrošile 760 miliona dolara, navodi se u izveštaju internet izdanja The Drive. U ovim okolnostima američka mornarica može koristiti “Nixies”, mamac kojeg brod vuče za sobom kako bi privukao neprijateljska torpeda, ali je potrebno da se neprijateljsko podvodno oružje uoči na vreme, što je uz brzinu i relativno kratku udaljenost s kojih se ispaljuju moderna torpeda zahtevan posao.

Da bi za američku mornaricu stvar bila gora, ruski program “torpeda sudnjeg dana” ide dalje, za vojni internet časopis Popular Mechanics je pisao Kajli Mizokami, nedugo nakon prezentacije novih oružja od strane ruskog predsednika Vladimira Putina. Jedan od pet novih sistema nuklearnog naoružanja koje je ruski predsednik  predstavio prošle nedelje bio je strašni novi “torpedo sudnjeg dana”, koji može preći celi okean i pogoditi cilj udarom jačine nekoliko megatona. Video, koji je izvorno bio deo Putinove prezentacije, pojavio se na internetu i objašnjava kako sistem funkcioniše.

“Slike sistema poznatog kao “Posejdon” prvi put su procurile 2015. Detalji su zvučali tako strašno da se u početku sumnjalo da je torpedo stvaran, ali su svi zaćutali kada su prošlog meseca oružje videli u Pentagonu”, piše Kajli Mizokami. “Posejdon” je prvi od ovakvih sistema oružja. Opisan je kao interkontinentalno autonomno podvodno vozilo s teretom termonuklearne bojeve glave. Oružje je dugo oko 80 metara i ima oblik torpeda. Kako prikazuje videozapis, za postizanje brzine od 100 čvorova, ili 185 kilometara na sat, koristi četiri propelera.

“Posejdon” se prenosi matičnom podmornicom i može biti oslobođen hiljadama kilometara od cilja. Oružje je samo-navođeno, što znači da mu, kada se lansira, ne trebaju naredbe za navođenje. Budući da ima nuklearni pogon, sigurno je bučno i lako prepoznatljivo oružje, ali njegova ogromna brzina otežava presretanje, piše Mizokami.

Kada stigne do cilja, detonira termonuklearnu bojevu glavu od 100 megatona. Protiv pomorskih ciljeva, poput borbene grupe nosača aviona, ovo je verovatno dovoljno snažno oružje da može da detonuje miljama udaljen od neprijateljske flote i da je uništi. Pentagon, naravno, ne navodi uzročno posledičnu vezu između svojih nefunkcionalnih protivpodmorskih sistema i ruskog oružja, ali je indikativno da se odjednom odustalo od usavršavanja i uklanjanja nedostataka neposredno nakon prezentacije novih ruskih oružja u martu prošle godine.

Protiv kopnenih ciljeva bi Posejdon bio još razorniji i mogao bi zbrisati s lica zemlje američke priobalne gradove. “Posejdon”, kao i ostatak super oružja ruske vojske, osmišljen je da zaobiđe američku protivraketnu odbranu.

Iako je američki balistički protivraketni štit preslab da bi se zaštitio od celokupnog ruskog nuklearnog napada, iz perspektive Moskve sve što bi se moglo iskoristiti za potkopavanje koncepta nuklearnog odvraćanja predstavlja opasnost za sigurnost zemlje, tvrdi Kajli Mizokami.

Pogledajte OVDE kako izgleda ruska helikopterska taktika „slobodnog lova“ u Siriji.

Izvor: Logicno.com/ Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA