Najnovije

BRATSTVO PO ORUŽJU: Dokle je sve stigla ruska puška, a u ovoj zemlji ugovaraju posao vredan čak 11 milijardi dolara

Godine 2006, u fabrici oružja u Iževsku, Mihail Kalašnjikov, izumitelj jurišne puške AK-47, lično je demonstrirao tadašnjem predsedniku Venecuele Ugu Čavezu prednosti čuvenog oružja.

Kalašnjikov (Foto: Jutjub)

Tada je potpisan ugovor o kupoprodaji 100.000 "kalašnjikova" - bio je to jedan od prvih velikih ugovora o isporuci oružja između dve zemlje. Tada je dogovorena i izgradnja fabrike "kalašnjikova" u Venecueli.

Protagonisti tadašnjeg sastanka u međuvremenu su umrli, ali bratstvo po oružju između Rusije i Venecuele i dalje traje, a ove godine će biti podignuto na novi nivo, piše austrijski "Standard".

- Još nismo završili izgradnju fabrike "kalašnjikova", ali mislimo da ćemo je završiti do kraja godine - izjavio je Sergej Čermezov, direktor ruskog državnog holdinga "Rostek", većinskog vlasnika koncerna "Kalašnjikov".

Fabrika će proizvoditi 25.000 "kalašnjikova" godišnje, a fabrika municije odgovarajuću municiju kalibra 7,62 milimetra.

U planu je i izgradnja Centra za održavanje helikoptera i obuku pilota. Ukupan obim partnerstva u oblasti oružja između Venecuele i Rusije procenjuje se na 11 milijardi dolara, prenosi "Standard".

Pritom Venecuela nije jedini partner preko koga "Kalašnjikov" namerava da se proširi na druga tržišta. U ponedeljak je u Moskvi potpisan ugovor o izgradnji fabrike oružja marke "Kalašnjikov" u Indiji, koja treba da bude završena još ove godine. Indija je odavno veran kupac ruske industrije oružja, ali "Kalašnjikov" je našao i nove interesente.

Saudijska Arabija je decenijama kupovala oružje sa Zapada, ali posle ubistva novinara DŽamala Kašogija, iza kojeg verovatno stoji prestolonaslednik Muhamed bin Salman, nekoliko zemalja obustavilo je isporuke, a Rusija je spremna da uskoči na njihovo mesto.

Čermezov tvrdi da bi ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća mogao biti potpisan u roku od nekoliko nedelja. Čermezov je izjavio da su Bliski istok i Severna Afrika takođe "zanimljiv region" i pohvalio se da "nikada ne postavlja političke uslove za prodaju oružja".

Šta sve može svemirski superlovac MiG-41, najbrži vojni avion na svetu pogledajte OVDE.

Izvor: derstandard.at/ Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA