Najnovije

VELIKA OPASNOST ZA SRBIJU: Afička kuga u komšiluku, virus kosi životinje! A najgore od svega...

Pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja neposrednu pretnju za zemlje Balkana, koje nikada nisu bile izložene toj bolesti. Na opreznost pozivaju iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Divlja svinja (Foto: Jutjub)

- Balkan nikada nije bio izložen afričkoj svinjskoj kugi, što znači da vlade, farmeri i lovci imaju malo informacija i tehničkog znanja o toj bolesti - kaže Danijela Manđone iz FAO. 

Ta bolest se poslednjih godina postepeno proširila, zbog čega je neophodno smanjenje rizika od upada divljih svinja, ali i bolje pripreme za brzo otkrivanje i kontrolu afričke svinjske kuge u balkanskim zemljama, navodi FAO, koja je danas u Beogradu zatvorila svoju četvorodnevnu radionicu. 

- Virus se može brzo širiti zbog relativno guste populacije divljih svinja. Veća svest, poboljšana biološka sigurnost i spremnost su od ključnog značaja za sprečavanje ulaska ove bolesti u region i minimiziranje njenih negativnih uticaja na život u ruralnim područjima, lanac vrednosti svinja i trgovinu - izjavio je Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO. 

U tom cilju, FAO je pokrenuo vanredni projekat pod nazivom "Hitna priprema zemalja Balkana za afričku kugu svinja", s ciljem definisanja strategije prevencije i kontrole u regionu, navodi se u saopstenju te organizacije. 

Afrička kuga svinja je virusna hemoragijska bolest koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja, kako domaćih, tako i divljih svinja. Ne predstavlja nikakav rizik za ljudsko zdravlje, ali ima potencijal da uništi život u ruralnim područjima i ugrozi bezbednost hrane i trgovinu u pogođenim regionima. 

Radionica je okupila međunarodne stručnjake, kao i više od 25 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Mađarske i Rumunije. Učesnici su predstavnici veterinarskih i šumarskih agencija, kao i lovačkih udruženja i nevladinih organizacija koje rade u sektoru uzgoja svinja. Za bolest poput afričke kuge svinja, koordinacija među svim ovim institucijama je, smatraju u FAO, od ključnog značaja. Na radionici su bili prisutni i predstavnici Evropske agencije za bezbednost hrane i Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Uvrnuto ili?! Lumperajka na sahrani u Somboru. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Priča o lovcu koji je pripitomio divlju svinju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA