Najnovije

ŠOKANTNA ANALIZA STRANIH MEDIJA UZDRMALA SRBIJU: Uprkos ruskom stavu, Beograd pomaže u stvaranju Velike Albanije

U samo dva dana su objavljena dva službena i vrlo oprečna stava o pitanju nezavisnosti Kosova, koja dokazuju nedoslednost Beograda o ovom pitanju i potvrđuju stavove ruskih analitičara koji u aktuelnim vlastima u Srbiji ne vide iskrenog sagovornika, već oportuniste koji bi sedeli na dve, ako uzmemo u obzir i Kinu, onda neki tvrde i na tri stolice odjednom.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Naime, ništa ne bi bilo sporno u izjavi Beograda da samo pre dva dana ruski ministar spoljnih poslova nije izjavio nešto potpuno suprotno.

Lavrov: “Želite nezavisno Kosovo? Uzmite, potpišite ovde.”

Rusija ni najmanje ne sumnja da je uvođenje 100% uvoznih carina na robu iz Srbije od strane Prištine bilo dogovoreno sa onima koji su želeli da ubrzaju dobijanje formalnog pristanka Beograda na priznavanje nezavisnosti Kosova. To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov 16. februara, odgovarajući na pitanja novinara na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

“Kada se Kosovo odvojilo i jednostrano proglasilo nezavisnost, priznato od većine zapadnih zemalja, upozorili smo na posledice. Sada Priština radi sve što želi”, izjavio je Lavrov na službenim stranicama ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov je skrenuo pažnju na činjenicu da zapadne diplomate u poslednje vreme sve više zamenjuju pojmove “međunarodno pravo” i “norme međunarodnog prava” s pojmom “poredak na temelju pravila” i izjavljuju da je to ista stvar.

“Razumem da ne žele da se  vode međunarodnim pravom u obliku u kom se primenjuju njegove norme. Međunarodno pravo je i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja zabranjuje stvaranje oružanih snaga na Kosovu. Sada se, kršeći međunarodno pravo, pojavljuje pravilo prema kom Kosovo može da ima vlastitu vojsku. A to pravilo, usput, podržava glavni sekretar NATO saveza”, naglasio je šef ruske diplomatije, dodajući da u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN-a još uvek postoje mnoge odredbe koje se ne sprovode.

Lavrov se takođe prisetio i drugih međunarodnih sporazuma o Kosovu koji se ne primenjuju. Jedan od njih, prema rečima ministra, je sporazum između Prištine i Beograda o stvaranju zajednice srpskih opština na Kosovu, pri čemu je Evropska unija delovala kao posrednik. Drugi takav primer bi mogla biti odluka o sazivanju Specijalnog suda za istraživanje zločina protiv optuženih za trgovinu ljudskim organima iz izveštaja zastupnika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martia.

“Već smo se složili oko toga, ali Specijalni sud još nije započeo s radom i  mislim da neće ni početi”, kazao je Lavrov.

“Usput, premijer Albanije Edi Rama je u intervjuu za grčke novine izričito izjavio kako je Kosovo deo Albanije. Pa, hteli ste to, sada uzmite i potpišite”, primetio je ruski diplomata.

Podsetimo da je premijer Albanije Edi Rama ranije u intervjuu grčkoj televiziji Vision plus osudio sve protivnike ideje “korekcije” granica Kosova i južni deo Srbije nazvao “delom Albanije”.

“O čemu govorimo danas s Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o tome, jer je reč o procesu demarkacije“, rekao je Rama, stavljajući pritom Grčku u istu poziciju kao zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

“Za mene je Kosovo deo Albanije. Ostala pitanja moraju se postaviti Ramušu Haradinaju”, rekao je Rama komentarišući nedavnu izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to “Planom A” i naglasivši da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku.

“Unija između Albanije i Kosova nije “Plan B”, već “Plan A” i ja u XXI veku ovu uniju ne zamišljam kao folklorni čin“, rekao je Rama.

Dačić i Edi Rama na istoj talasnoj dužini

I dok Rusija razmišlja kako da sprovede Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a, izjava ministra spoljnih poslova Srbije je potpuno usklađena s Tiranom, iako ne i s Prištinom, ali to nije ni važno, s obzirom na status Kosova kao američkog protektorata.

Ministar spoljnh poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da je razgraničenje službeni predlog Srbije u dijalogu s albanskom stranom za rešenje kosovskog pitanja, ali da još nije određeno gde bi bila linija razgraničenja, prenosi N1.

U tom smislu je dovoljno da se dogovori buduća granica Kosova i stvar je rešena. Edi Rama dobija Veliku Albaniju, aktuelne vlasti u Beogradu nešto manju Srbiju.

Priština i dalje ćuti o ovom predlogu, ali su u pitanju dugoročni interesi Albanaca i vekovne težnje za ujedinjenjem svih albanskih zemalja, tako da razmenu teritorija sa Srbijom neće biti teško predstaviti kosovskim Albancima kao najbolje i dugoročno jedino održivo rešenje, što s albanske perspektive zaista jeste.

Beograd tvrdi kako albanska strana još nije odgovorila na predlog, jer dijaloga trenutno nema. Ali, uskoro bi ga moglo biti.

Vašington zainteresovan za dijalog

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je Sjedinjenim Američkim Državama najviše stalo da na Kosovu dođe do kompromisa i trajnog rešenja.

“Vašington je najviše zainteresovan da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine, više nego Velika Britanija i Nemačka“, rekao je Dačić, tvrdeći da su SAD oduvek imale stav da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova.

Na kraju se postavlja pitanje šta Moskvi treba da se slepo pridržava međunarodnog prava, ako Beograd istovremeno izlazi sa istim predlozima i rešenjima kao Tirana, koja je navodno u nekakvom sporu s Prištinom o ovom pitanju.

“Ako Rusija podrži predaju Kosova, srpska vera u Rusiju će ispariti”

Čitavu ovu zbrku delimično objašnjava predstavnik kosovskih Srba iz pokreta „Otadžbina” Marko Jakšić.

“Ukidanje 100% carina koje je Priština nametnula uvozu robe iz Srbije je preduslov za produženje pregovora o normalizaciji odnosa u potrazi za kompromisnim rešenjem za Kosovo i Metohiju”, naglasio je 18. februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić. O metodama kojima Beograd može uticati na Prištinu i prisiliti je da ukine carine, ali to ne čini, kao i koja je vizija Rusije u rešavanju kosovskog pitanja u intervjuu za EADaily govorio je predstavnik kosovskih Srba Marko Jakšić.

EADaily: Ispričajte nam trenutnu situaciju na severu Kosova i Metohije. Koliko su carine koje je Priština nametnula na srpsku robu pogodile srpsko stanovništvo?

Marko Jakšić: Carine koje je nametnula Priština ne ugrožavaju srpsko stanovništvo na severu Kosova, budući da roba tamo ide zaobilazeći njihove službe. Carine nisu glavno pitanje koje brine Srbe na Kosovu. Glavno pitanje je pre svega formiranje kosovske vojske. Nažalost, vlasti u Beogradu to jedva spominju. Kao uslov za proširenje dijaloga s Prištinom navode ukidanje carina, ali ne i ukidanje odluke o formiranju kosovske vojske. Naime, ova vojska je stvarna pretnja Srbima, na severu Kosova i južno od reke Ibar. S druge strane, budući da govorimo o carinama, Beograd ima efikasne metode da utiče na njihovo ukidanje. Dovoljno je preduzeti mere odmazde i uvesti 100% carine na tranzit robe koja ide iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske kroz centralnu Srbiju na Kosovo. To bi bio ozbiljan udarac za ekonomiju Kosova.

EADaily: Nedavno je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Kosovske bezbednosne snage nemaju pravo da upadaju na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a. Koliko vam ove reči ulivaju osećaj sigurnosti?

Marko Jakšić: Uopšte nam ne garantuju sigurnost. Priča se da se Aleksandar Vučić na jednom od tajnih sastanaka s Hašimom Tačijem lično složio s formiranjem kosovske vojske, stoga je na sastanku Saveta bezbednosti UN-a o stvaranju vojske Kosova samo zatražio ukidanje carina na srpsku robu, ali ne da se poništi i ova odluka. S druge strane, izjave da Kosovske bezbednosne snage nemaju pravo da budu na severu pokrajine bez odobrenja KFOR-a Srbe koji žive južno od reke Ibar stavljaju u neravnopravan položaj. Beograd je takođe zahtevao da se kosovska vojska ne nalazi na severu pokrajine. Time se zapravo kosovski Srbi dele na severne i južne. Istovremeno, on pokušava da zaštititi severne Srbe, a Priština s vojskom na jugu može da radi šta želi.

EADaily:  Kako će kosovski Srbi reagovati na postupke Rusije ako podupire takozvani kompromis između Beograda i Prištine?

Marko Jakšić: Kompromis između Beograda i Prištine u suštini implicira da će se Srbiji oduzeti veliki deo teritorije, što će otvoriti mogućnost stvaranja Velike Albanije i ulaska Kosova u NATO. Ovde se postavlja pitanje da li je zaista u interesu Rusije da podrži takav sporazum? S  druge strane, ne samo kosovski Srbi, nego i svi ostali u zemlji i inostranstvu bi bili strašno razočarani ovim korakom Rusije. Kosovo je kategorija na kojoj se temelji srpski narod. Ako Rusija podrži ovakav kompromis, sva srpska vera u Rusiju lako bi isparila.

EADaily:  Na Kosovu, u gradovima u kojima žive Srbi, nedavno je održan i “1 od 5 miliona” opozicioni protest koji se već nekoliko nedelja održava u Beogradu i drugim gradovima centralne Srbije. Zašto su se neki Srbi s Kosova odlučili da se pridruže ovom protestnom pokretu?

Marko Jakšić: Želeo bih da naglasim da je politički stav o Kosovu Unije za Srbiju, organizatora protesta, mnogo bliži ruskim interesima od službenog stava vlasti u Beogradu na čelu s Aleksandrom Vučićem. Program Unije za Srbiju jasno navodi da neće biti podele Kosova, da rešenje kosovskog pitanja treba biti sprovedeno u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i Ustavom Srbije, kao i da se trgovina sa ovim područjem ne može dopustiti. Čini mi se da su ti protesti zaustavili Aleksandra Vučića u nameri da preda Kosovo. To je jedan od činilaca. Drugi faktor je položaj Srpske pravoslavne crkve. Ako bi Rusija, sa svoje strane, uverljivo podsetila da se 20 godina drži stava prema kojem je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti od temeljne važnosti za odlučivanje o statusu Kosova i Metohije, Vučić neće imati hrabrosti da napusti Kosovo.

Kao što vidimo, želje Marka Jakšića su se ispunile i Sergej Lavrov je na službenim stranicama ruskog ministarstva spoljnih poslova naveo da je Rezolucija 1244 jedini ispravan i legalan put za rešavanje kosovskog pitanja, dok je, nedugo potom, Ivica Dačić svojom izjavom odbacio rezoluciju i poručio kako je predlog koji vodi konačnom razgraničenju i stvaranju Velike Albanije i predlog Beograda. Ako je već tako, zašto bi se Rusija u ime navodne večne bratske ljubavi između dva naroda uplitala u odluke rukovodstva Srbije i zastupala bilo čije interese u ovom sporu?

Koliko tačno ljudi na planeti nije priznalo Kosovo pročitajte OVDE.

Izvor: logicno.com/ N. Babić

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić: Niko više ne zna šta Albanci hoće, osim da im Srbija sve da

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube