Najnovije

DOBILI SU ŠTA SU HTELI: Hrvatima (pre)ostali samo zastava, grb i teritorija

Od cele priče o suverenitetu, Hrvatskoj su ostali samo zastava, himna i teritorija, navodi "Dojče vele".

Hrvatska zastava (Foto: Jutjub)

Zato hrvatska desnica, ali i levica, uoči skorih izbora za Evropski parlament pokušavaju da se biračima "prodaju" u novom, suverenističkom ruhu.

Pojavili su se i "Hrvatski suverenisti", koalicija koja okuplja nekoliko konzervativnih stranaka i građanskih inicijativa, a i ostale desne stranke, poput "Mosta", otvoreno govore o sebi kao o "suverenističkoj opciji" sa "jakom patriotskom crtom".

Riječki analitičar i publicista Vuk Perišić ističe da se nacionalistička desnica nominalno zauzimala za ulazak u EU, iako je sve vreme zastupala izrazito antievropske vrednosti.

Hrvatska je ulaskom u EU dobila tačno ono što je htela - dokaz da nije na Balkanu i prestanak nadzora koji je postojao tokom pristupnog procesa.

Perišić ističe da Hrvatska, "na sreću, nije suverena, jer bi se u protivnom pretvorila u mračnu nacionalističku jazbinu, bez dodira sa svetom".

On navodi da je SDP "uvek bio nacionalistička stranka", samo što je SDP-ov nacionalizam u odnosu na HDZ-ov donekle "umiveniji i podnošljiviji".

Perišić ocenjuje da vlast u Hrvatskoj nikad i nije nameravala da zadovolji potrebe svojih stanovnika, nego je nudila lažne emocije i nacionalističke izmišljotine.

- U celoj kratkoj istoriji nezavisne Hrvatske nikome nije bilo stalo do stanovnika i njihovih potreba. Jer da jeste, onda nezavisne Hrvatske možda ne bi ni bilo - kaže Perišić.

Šta je poznati ratni reporter uradio na Kosmetu, pogledajte OVDE.

Izvor:SRNA/Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pet godina članstva u EU

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA