Najnovije

SRBIJA I CRNA GORA NEMAJU NIŠTA SA TIM: Nema odgovornosti u bekstvu Gruevskog

Šefica Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Republike Severne Makdonije, Vilma Ruskovska, smatra da ne postoji odgovornost Srbije ili Crne Gore kada je reč o bekstvu bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Nikola Gruevski (Foto: Jutjub)

Ruskovska, koja danas dolazi u posetu Beogradu, gde će sa srpskim i rumunskim kolegama razmeniti iskustva o organizovanom kriminalu u ovim zemljama, istakla je u intervjuu za "Politiku" da postoji "izuzetna saradnja" sa svim tužilaštvima u Srbiji.

Ona je dodala da tužilaštvo, na čijem je čelu, vodi postupak o bekstvu Gruveskog, koji ima politički azil u Mađarskoj, i naglasila da je za njih "veoma indikativno" to što im Albanija nije dostavila video-zapise koji bi im, kako je navela, pomogli da utvrde na kojem je graničnom prelazu ušao u Albaniju i, samim tim, na kojem je graničnom prelazu napustio Republiku Severnu Makedoniju.

"Veoma nam je bilo važno da nam budu dostavljeni 'sejf siti' snimci Tirane u kritičnom periodu, i to oko Ambasade Republike Mađarske. Zbog čega nisu odgovorili na naš zahtev za međunarodnu pravnu pomoć, nije mi poznato", navela je Ruskovska.

Ruskovska je, ipak, uverena da će Gruveskog "stići pravda".

Ona je napomenula da za Gruevskim nije bila izdata međunarodna poternica, budući da, kada je napustio državu, još nije bio pravosnažan njegov uput za izdržavanje kazne zatvora.

"NJegova lična karta nije bila oduzeta jer to nije predviđeno u zakonu, a i mora, kao i svaki drugi građanin, imati ispravu za ličnu identifikaciju. Bila mu je oduzeta samo putna isprava", rekla je Ruskovska.

Ona je napomenula da se Gruevski "uredno pridržavao" svih preventivnih mera, koje mu je odredio sud, do samog "ilegalnog napuštanja države".

Ruskovska je naglasila i da, za sada, nijedna institucija u državi nije pod istragom.

Ona se u intervjuu osvrnula i na sprečenu terorističku akciju Islamske države u Severnoj Makedoniji i regionu, koju je sprovelo tužilaštvo u saradnji sa SAD.

"Reč je o ljudima koji su bili pripadnici Islamske države i koji su ratovali na Bliskom istoku, kao i o njihovim sledbenicima. Ovo je bila preventivna akcija policije. U ovom trenutku vrši se forenzička analiza predmeta oduzetih u ovoj akciji", rekla je Ruskovska.

Koliko je samoproglašeno Kosovo zavisno od SAD, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/Politika

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Gruevski – intervju na srpskom u Budimpešti

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube