Najnovije

DŽIHADISTA NA SRPSKOM OBJASNIO ZAŠTO JE DOŠAO U SIRIJU: Ono što je rekao ledi krv u žilama! (VIDEO)

Zarobljeni borac Islamske države objasnio je na srpskom, jeziku detalje o ovoj grupi, kao i zbog čega je uopšte došao na Bliski istok kako bi ratovao na strani ID, piše Al DŽazira Balkans.

DŽihadista (Foto: Jutjub)

"Pridružio sam se ratu u Siriji kako bih podržao islam i proširio ga u sve delove sveta. Kada sam došao u Siriju, tada nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Nusra Frontu" ispričao je on na srpskom jeziku za televiziju Kurdistan 24.

Inače Nusra Front kao ogranak Al-Kaide, pojavio se u Siriji posle početka građanskog rata 2012. godine, a nakon toga je preuzeo kontrolu nad Rakom i Deir Ez Zorom na severu i istoku Sirije. Ali, kada je formirana ID, kontrolu nad Rakom preuzele su snage Islamske države.

Ovaj borac iz Srbije je jedna od oko 5.000 osoba iz Baguza koje su se predale sirijskim snagama poslednjih dana dok poslednji "džep" teritorije koji drži Islamska država nastavlja da se osipa. Sirijskoj vojsci predaju se i borci i njihove porodice, kao i taoci koje su vojnici ID otimali u poslednjih nekoliko godina.

Među njima je i grupa dece iz Iraka 2014. godine. Ova deca su tada odvojena od svojih porodica i dovedena u specijalni kamp Islamske države gde su ih obučavali za ratnike, a ponekad i za bombaše-samoubice. Nakon što su oteti od porodica pre četiri godine, deca su zaboravila svoj maternji, kurdski jezik. Za medije su odbila da govore na arapskom jeziku, koji su naučili u kampu ID.

A gde je vođa ID al-Bagdadi i ko ga čuva, saznajte OVDE.

Izvor: Kurir/Kurdistan 24

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽevad Galijašević o džihadistima u BiH

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA