Najnovije

ZA REKORDNO VREME: Kopnene rakete „Kalibar“ sa nuklearnom glavom imaće domet 2500 kilometara!

Vojna nauka i industrija Rusije u stanju su da hipersoničnu raketu srednjeg dometa stvore za rekordno kratko vreme – tokom naredne dve godine.

Kalibar (Foto: MORF)

U ovo je, u svakom slučaju, ubeđen uticajni ruski senator Franc Klincevič.

Vojni ekspert Ivan Mojsejev nešto je uzdržaniji i misli da će se nove raketa ponaviti u naredne četiri ili pet godina.

Prema nepotvrđenim informacijama, ta raketa biće napravljena na bazi već postojeće 3M22 „Cirkon“. A uzletaće sa lansera koje koriste krstareće rakete „Kalibar“.

Kopnena verzija rakete „Kalibar“ –koja će takoće biti odgovor na američko istupanje iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa – imaće sa klasičnom bojevom glavom domet od 1600 kilometara, a sa nuklearnom – 2500 kilometara.

Vladimir Putin je unapred objavio da Rusija neće dozvoliti da bude uvučena u novu trku u naoružanju, ali će Moskva nastaviti da povećava udarnu moć svojih Oružanih snaga.

Uostalom, upravo je dve svoje fregate – „Admiral Gorškov“ i „Admiral Katasonov“ – opremila stanicama za vizuelno-optička ometanja „Filin“ („Sova“) koje će „oslepljivati protivnika“. Tačnije:  svaki brod ima po dve takve stanice.

Identična aparatura za „oslepljivanje“ pojaviće se na još dva ruska ratna broda čija gradnja je pri kraju.

Reč je o aparaturi koja je u stanju – pogotovo u sumrak i u noćno vreme – da guši vizueno-optičke i optičko-elektronske kanale protivnika i da blokira i dezorijetiše protivničku paljbu po ratnim brodovima i raketnim čamcima.

Ta aparatura – pored ostalog – izaziva kod protivničkih vojnika privremene poremećaje vida pomoću niskofrekventnih kolebanja  jačine svetlosti.

Dejuje efikasno na rastojanjima do dva kilometra i onemogućava efikasno nišanjenje. Vojnici protiv kojih bude usmerena osećaju vrtoglavicu i mučninu, a i gube oijetaciju u prostoru.

Moskovski vojni ekspert Aleksandar Perendžijev saglasan je da – bar što se Rusije tiče – neće biti nove generalne trke u narožanju, ali hoće – tvrdi – u raketnoj sferi.

Po njegovom mišljenju, biće to „inovaciona trka“.

NJegov kolega – Igor Korotčenko – o držanju Rusije u novoj trci (polutrci) rekao je:

„Težište će biti na modernizovanju već postojećeg naoružanja. Kopneni „Kalibar“ biće glavni odgovor američkim nuklearnim raketama srednjeg dometa. Rusija ima sve uslove da uspešno odgovori i na moguće američko razmeštanje naoružanja u kosmosu. Sve što nam je na tom planu potrebno – već je u završnoj fazi razrade. Zato za nas nove trke u naoružanju neće biti“.

Sjedinjene Države počele su da proizvode nuklearno oružje manjeg kapaciteta koje je dizajnirano za mogući oružani sukob s Rusijom. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte sve mogućnosti Kalibra.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA