Najnovije

45 GODINA ISTRAŽUJE JASENOVAC: Izraelski istoričar Gideon Grajf biće na čelu Komisije o stradanju Srba u Srebrenici!

Izraelski istoričar Gideon Grajf biće na čelu međunarodne Komisije koja će utvrditi istinu o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine, javila je danas ATV.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Narodna skupština Republike Srpske u avgustu 2018. je jednoglasno odbacila Izveštaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Vlada RS s Draganom Mikerevićem na čelu usvojila, pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tadašnji Izveštaj obuhvatao je ratna dešavanja isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine, a sadržavao je samo bošnjačke žrtve.

Grajf je sinoć u Banskom dvoru, povodom obeležavanja 77 godina od stradanja Srba u Drakuliću i Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predstavio svoju monografiju “Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija i okrutnosti”.

Grajf je rekao da 45 godina istražuje Aušvic, što daje određenu osnovu da vrši poređenje s drugim logorima iz Drugog svetskog rata, te je naglasio da se Aušvic i Jasenovac mogu nazvati paklom na Zemlji.

-U Jasenovac je pre smrti žrtvama stizalo i mnogo patnji, i to namernih, koje su bile vrsta zabave za počinioce. Jasenovac se pokazao kao mnogo brutalnije varvarsko mesto, jer su ustaše pokušavale da se pokažu Nemcima da su čak i bolji i gori od njih - naglasio je Grajf.

Prema njegovim rečima, to nije nešto što se dešavalo zbog više sile; to je bio projekat, ideja i politički plan NDH, i to je ono što je mnogo važnije i mnogo strašnije od same brojke stradalih u Jasenovcu.

- Strašno je što su zločinci uživali u svojim zločinima – naglašava Grajf.

Mudžahedini opet seju smrt po Bosni. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: ATV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA