Najnovije

Maduro odbacio ultimatum, vreme je isteklo

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je ultimatum više evropskih zemalja o organizaciji novih predsedničkih izbora.

Maduro (Foto: RIA)

U razgovoru za špansku televiziju La Sexta, Maduro je rekao da neće popustiti pod pritiscima onih koji žele njegov odlazak i podržavaju njegovog protivnika Huana Gvaida.

Španija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Holandija, Portugal i Austrija zatražile su da Maduro raspiše prevremene izbore, rekavši da će u suprotnom priznati Gvaida za predsednika Venecuele.

"Zbog čega bi Evropska unija govorila jednoj zemlji koja je već organizovala izbore da ponovi predsedničke izbore, zato jer nisu pobedili njeni saveznici s desnice", upitao je Maduro koji je za špansku televiziju intervju dao iz Karakasa.

On smatra da je dobra inicijativa o međunarodnoj kontaktnoj grupi u kojoj bi bili EU i zemlje Latinske Amerike poput Urugvaja i Meksika, a koja bi trebala da se sastane u četvrtak u Montevideu.

"Ja podržavam tu konferenciju. Smatram da će ta inicijativa omogućiti da se sedne za pregovarački sto, da je dobra za dijalog među građanima Venecuele, da se izglade naše nesuglasice, sastavi plan i da se reše problemi", ocenio je.

Nekoliko sati pre isteka ultimatuma, u Otavi bi trebao da se održi sastanak ministara spoljnih poslova Grupe iz Lime, u kojoj se nalaze Kanada i desetak latinoameričkih zemalja. Sastanku bi se trebali da se priključe i neki drugi učesnici, kaže se u saopštenju kanadskog ministarstva spoljnih poslova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo trebao bi da učestvuje putem video linka, a i Evropska unija daće svoj doprinos.

U nedelju je kanadski premijer DŽastin Trudo razgovarao telefonom s Gvaidom i pozvali su na organizaciju "slobodnih i poštenih" predsedničkih izbora i potvrdili da Maduro nema legitimitet.

Neke zemlje, poput SAD, Kanade i brojnih zemalja Latinske Amerike, već su priznale Gvaida za predsednika Venecuele.

Maduro ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje i Turske i optužuje SAD da stoje iza državnog udara.

Ruski naučnici podižu 96K6 „Pancir-S1“ na još viši nivo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA