Organizatori festivala su Sveto-Danilov patrijaršijski manastir i Centar obnove tradicija uz podršku Departamenta za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve.
Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.
Ovaj «ukusni» događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada. Istorijski park se pretvorio na ceo dan u izvor kulinarskih recepata. Miris i izgled tradicionalnih božićnih kolača, dimljenog mesa, zimnica i drugih raznovrsnih gastronomskih remek-dela nisu ostavili ravnodušnim čak najzahtevnije gurmane.
Božićni festival 2019. godine je posetio maksimalan broj učesnika za sve vreme njegovog postojanja.
Drugu godinu uzastopno u takmičenju učestvuje tim iz Srbije: ove godine dva nova učenika Aleksandar Radulović i Ilija Gavrić na čelu sa profesorom Nikolom Radišićem iz Ekonomsko-trgovinske škole Požarevca.
Srpski sto je bio najpopularniji kod mnogobrojnih posetilaca Festivala zahvaljujući odlično pripremljenim jelima, divnoj dekoraciji stola, a takođe savršenom gostoprimstvu, koje je karakteristično za Srbe!
Tim je uspeo da impresionira žiri kvalitetom kuvanja. Za kategoriju «Jelo od ptice: savremene tehnologije pripreme tradicionalnog ruskog jela «Božićna guska» tim je pripremio rolat od guske sa pršutom i kajmakom, kojim je jako oduševio žiri. U kategoriji «Dekorisanje božićne trpeze» izvorom inspiracije za decu su postali stari ćilimi tkani po staroj tradiciji u Srbiji, stolnjaci, posuđe od gline, kukuruz, slama. U kategoriji «Božićni kolač od ovsa» tim je predstavio kolač od ovsa sa jabukama, neobični ukus i vazdušastost koje je spomenuo žiri.
Gosti su se dugo zadržavali pored stola tima Srbije, probali jela, postavljali pitanja, pitali za recepte a profesor Nikola Radišić jedva je imao vremena odgovarati na pitanja mnogobrojnih televizijskih kanala. Takvo iskreno interesovanje javnosti je postao još jednom nagradom za mlade kuvare. Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen brojnim diplomama i ličnom nagradom organizatora Festivala.
Tokom boravka u Moskvi tim iz Požarevca je bio primljen Izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Dr Slavenkom Terzićem. Sastanak u ambasadi je prošao u toploj i prijateljskoj atmosferi, ambasador je zahvalio učesnicima Festivala na tome što su dostojno predstavili Srbiju na međunarodnom takmičenju.
Pored učešća u takmičenju tim kuvara Srbije je očekivao vrlo nasićeni kulturni program. Nikola, Ilija i Aleksandar su prošetali centrom grada, posetili Crveni trg, Izmajlovski Kremlj, VDNH.
Tim kuvara iz Srbije je posetio «Tehnograd» - jedini obrazovni kompleks - unikatu i paviljon «Servis.Tehnograd», koji ulazi u top-5 u Rusiji zbog savremene opreme kuvarskih laboratorija. Inače, delegacija iz Srbije je postala prva delegacija iz inostranstva, koja posetila Tehnograd. Aleksandar Radulović, Ilija Gavrić i Nikola Radišić nisu samo obišli sve radionice («Barista-konobar», «Poslastičar», «Kuvar», «Pekar», «Konobar»), već su učestvovali u master-klasu late-art barista.
Već nekoliko godina srpski kulinari učestvuju u brojnim takmičenjima i festivalama, gde pokazuju visoki nivo pripreme. Centar međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog» na čelu sa Jevgenijem Osenkovim već odavno podržuje tim Srbije, a posebno profesora i šef-kuvara Nikolu Radišića. «Naš centar doprinosi razvoju rusko-srpskog prijateljstva i upoznavanju sa srpskom gastronomskom kulturom. Uskoro planiramo održati niz master-klasa Nikole Radišića, izdati nekoliko knjiga recepata srpske kuhinje i druge zanimljive gastronomske događaje. Čestitamo srpskim gostima još jedan uspešan nastup na međunarodnom Festivalu u Moskvi!» - rekao Jevgenij Osenkov.
Odvojeno čestitamo profesoru kuvarstva i praktične nastave Nikoli Radišiću učlanjenje u Rusku Asocijaciju kulinara "Ukus Sveta RUS", o čemu je potpisan odgovarajući sporazum sa Predsednikom Asocijacije Vladimirom Olejnikovim. Želimo Nikoli sreće i uspeha u daljem njegovom blagorodnom radu i doprinosu u razvijanje saradnje i jačanje odnosa Srbije i Rusije.
Tim Republike Srbije srdačno zahvaljuje svima, ko ih podržao, pomogao, inspirisao … rečju, zagrljajem, dinarom: Ambasadi Republike Srbije u Ruskoj Federaciji i lično g-nu Slavenku Terziću, portalu Senica.ru i Olgi Serebrovskoj, rukovodilacu projekta «Pomozi delom», Tanji Milenović-Kosturkov, zameniku rukovodilaca Centra međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog», Ani Karpinovič, predsednice «Centra obnove tradicija», Vladimiru Olejnikovu, predsedniku Asocijacije kulinara «Ukus Sveta RUS», Dmitriju Vasiljevu, brend-šefu park-hotela «Vozdviženskoje», Veri Šamo, Sibinki Živanović, direktorke Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu, Skupštini opštine Petrovac na Mlavi, DOO «Euromlin», DOO «Kastrum», DOO «Marija», «Golubac» (Golubac), DOO «Zlatni klas», DOO «Select Company», «Pekara MD» (Požarevac), DOO «Macrobiotic» (Beograd), DOO «Viv produkt» (Veliko Gradište), DOO «Moma agrar», «Agrostig», «Stig» (Kurjače), «Razvitak» (Majilovac), «MD Komerc» (Smoljinac), «Pekara Fiorini», «Agro tole NN» (Mihajlovac), DOO «Pomoravlje» (Živica), DOO «Panorama» (Bradarac), DOO «Mlin Matić» (Radinac), DOO «VLR» (Žabari), DOO «DCL» (Šapine), «Metal plast» (Zatonje), «Divan» (Makce), DOO «Mijatović komerc» (Salakovac), DOO «Maxi silosi» (Nabrđe).
Izvor: Pravda/Tanja Milenović-Kosturkov, zamenik rukovodilaca Centra međunarodne saradnje «Rusko-Srpski Dijalog»