Najnovije

SRBIJA NA TEŠKOM ISPITU: Od sutra smo ostrvo u NATO moru! (FOTO)

Severna Makedonija će sutra potpisati protokol o pristupanju NATO Alijansi. Srbija će posle toga ostati kao jedna od retkih evropskih država, koja nije u ovom vojnom savezu, dok će na Balkanu biti jedina u kojoj nema trupa pomenutog pakta. Da li smo u opasnosti da naše ostrvo vojne neutralnosti bude zapljusnuto NATO morem?

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je na Tviteru da će NATO 6. februara potpisati sa Severnom Makedonijom protokol o pristupanju te zemlje Alijansi.

- Saveznici NATO potpisaće protokol o pristupanju sa budućom Republikom Severnom Makedonijom, zajedno sa ministom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim - naveo je Stoltenberg i objavio fotografiju makedonske i NATO zastave.

I dok je za Severnu Makedoniju sutra istorijski dan, istorija Srbije i NATO nije toliko svetla. Rane od pre 20 godina nisu zaceljene.

Naime, sećanja na bombardovanje Srbije 1999. godine nije izbledelo u sećanjima građana. Tome u prilog govori i istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona po kome 83 odsto građana ima negativni stav prema NATO.

Međutim, pored tužnih sećanja tu su i sadašnje geopolitičke okolnosti, a one govore da su sve zemlje u regionu osim Srbije članice NATO ili će u najskorijoj budućnosti postati. Izuzetak je BiH, ali s u toj državi nalaze određene trupe severnoatlantske alijanse. Pored toga, NATO je kroz misiju KFOR prisutan na Kosovu i Metohiji i od presudnog je značaja za bezbednost tamošnjih Srba.

Zvanični stav Srbije je da smo vojno neutralni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija nezavisna i slobodna zemlja koja donosi samostalno odluke.

- Uspeli smo da odolimo pritiscima i da sačuvamo svoju politiku vojne neutralnosti i dobrih odnosa s Rusijom. Ne krijem pred Putinom da se nalazimo na evropskom putu, ali da nismo zainteresovani za NATO. Hoćemo da imamo svoju vojsku koja će čuvati naše nebo i zemlju - istakao je Vučić za bijeljinsku BN televiziju krajem januara.

U tom smislu je u javnost istaknut i stav Alijanse. Naime, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO DŽejms Apaturaj izjavio je, krajem prošle godine u Beogradu, da su odnosi Srbije sa Alijansom bolji nego što izgleda i da politika vojne neutralnosti i dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prepreku za dalje produbljivanje saradnje.

- Iskreno, odnosi Srbije i NATO bolji su nego što se to čini prosečnom čoveku. Puno toga radimo zajedno, imamo dobar politički dijalog i mislim da ljudi u Srbiji vide kako se slažu generalni sekretar (Jens Stoltenberg) i presednik (Srbije Aleksandar) Vučić, ali imamo i dosta i praktično zajedničkog rada - rekao je Apaturaj u intervjuu za N1.

On je, govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, kazao da nema kontradiktornosti između dobrih odnosa sa NATO i dobrih odnosa sa Rusijom.

- Mi ništa ne namećemo partnerima. I ja za primer uvek uzimam Jermeniju koja je vojni saveznik Rusije, ima ruske baze, ali je dobar je i solidan partner sa NATO, bez ikakvih problema. Vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO, Austrija i Švajcarsku su vojno neutralne, ali su bliske sa nama, Finska i Švedska takođe. Zaista, to nije problem za NATO. Ni neutralnost, niti odnosi sa Rusijom - ocenio je Apaturaj.

Međutim, ovako idilične poruke poznavaoci prilike malo drugačije čitaju.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović kaže za naš portal da ulaskom Crne Gore i Makedonije ostajemo samo mi u regionu, te da će NATO od Srbije napraviti kako kaže "sanitarni koridor".

- Potpuno će nas izolovati i biti nezainteresovani. S druge strane, Rusija će "podgrevati" opstanak "zamrznutog konflikta" na Kosovu - napominje Živulović.

Prema njegovim rečima, situacija u kojoj će Srbija nalaziti posle ulaska Severne Makedonije u NATO nije nimalo idilična.

- Alijansi nije u interesu da nas gura u članstvo, jer smo okruženi potpuno. NJima je bio bitan Jadran, da uđe Crna Gora, a sada i Makedonija. BiH je sledeći korak, tu se završava priča - kazao je Živulović.

S druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da za sada ništa ne ukazuje da će biti problem što je Srbija vojno neutralna zemlja, ali partner NATO-u.

- Zvaničnici iz NATO uveravaju da je to održiva takva situacija. Međutim, postoji jedna struja razmišljanja koja kaže da će kasnije isplivati zahtev za punopravno članstvo u NATO, ali iz Alijanse kažu da je to pitanje opredeljenje zemlje, koja želi da bude članica ili ne - napomenuo je Radić za naš portal.

Kaže da je Srbija trenutno u poziciji dobrog partnera.

- Da li je to neko prelazno ili održivo rešenje, to jako ozbiljno pitanje, i od koga će u priličnoj meri zavisiti naša evropska budućnost. Do sada sve zemlje koje su postale članice EU, a prošle su kroz tranziciju, prvo su postale članice NATO - podsetio je Radić i napomenuo da nigde ne postoji takva odrednica.

- Približavanje EU podrazumeva harmonizaciju spoljne i bezbednosne politike i u tom smislu priča o Uniji kao bezbednosnom konceptu je nerazdvojna od NATO. Činjenica je da su vodeće zemlje NATO, ujedno i vodeće zemlje EU, izuzev SAD - zaključio je Radić.

Uprkos svim sukobima i sporenjima, saradnja Srbije i NATO ima svoj kontinuitet, a naša država je dostigla najveći mogući stepen saradnje sa Alijansom, koja je jedna nečlanica može da ima.

Tome u prilog govori i najveća NATO vežba o upravljanju posledicama u vanrednim situacijama, koja je održana upravo u Srbiji prošle godine, u kojoj je učestvovalo 2.000 učesnika iz 38 zemalja.

Pročitajte OVDE

Izvor: Telegraf. rs/ M.Ivas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA