Najnovije

VELIKO OTKRIĆE U SIRIJI: Pronađena tajna prostorija krstaških osvajača (VIDEO)

Prostoriju koja je bila zazidana i nepoznata, arheolozi su otkrili u sirijskom dvorcu Krak de Ševalije iz XI veka u provinciji Homs.

Krak de Ševalije (Foto: Jutjub)

“Kada smo raščišćavali hodnike, vidjeli smo prazninu u zidu, a iza nje je bio neki prostor. Uklonili smo prepreku i pronašli prostoriju o kojoj nije niko znao. Sve je bilo poplavljeno kamenjem. Kada smo očistili sobu, pronašli smo te rezervoare i peć.

Sada imamo dve verzije: to je bio vešeraj, ili je ovde čuvano vino, a kada su Mamluci zauzeli tvrđavu, oni su verovatno zatvorili ovu sobu ”, rekao jesirijski arheolog Muhamad Hariri.

Prema njegovim rečima, uzorci kamenja iz činija i zidova sada se pregledavaju u Mađarskoj, a njihovi rezultati mogu rasvetliti istorijske svrhe ove prostorije.

Tvrđava Krak de Ševalije nalazi se 65 kilometara od Homsa na nadmorskoj visini od oko 650 metara. Prvo utvrđenje pojavilo se ovde početkom 11. veka, na ovom mestu je bio garnizon emira grada Alepa. Sto godina kasnije, krstaši su zauzeli tvrđavu, koja je postala uporište reda, bolnica i jedan od najnepristupačnijih dvoraca u Svetoj zemlji - zidovi su dostigli debljinu od 30 metara. Godine 2006, Krak de Ševalije je upisan u UNESKO-ov spisak svetske baštine.

Tvrđava je 2013. godine zarobljena od strane terorista, dok su vladine snage prekinule granatiranje kako bi sačuvala spomenik kulturne baštine. U 2014. godini, kada je linija fronta počela da se kreće u suprotnom smeru, a sirijska vojska nokautirala islamiste, deo unutrašnje dekoracije još uvek je oštećen kao rezultat sukoba. Novembra 2018. završen je glavni rad na čišćenju ruševina u Krak de Ševalijeu, a vrata tvrđave su ponovo otvorena za posetioce.

O novom ruskom naoružanju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA