Najnovije

ZASTRAŠIVANJE GRAĐANA SRBIJE: Vlast za "vešala" hapsi i optužuje, dok Babić mirno šeta!

Određivanje pritvora zbog nošenja makete vešala predstavlja pravni presedan u cilju zastrašivanja građana koji se ne slažu sa politikom aktuelne vlasti.

Protesti "1 od 5 miliona" u Beogradu (Foto: Jutjub)

Takođe, jasno pokazuje snažan uticaj izvršne vlasti na tužilaštvo i sudstvo. Naime, Viši sud u Beogradu odredio je, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana S. G. koji je osumnjičen da je sa još jednim maloletnikom nosio vešala na protestu „1 od 5 miliona“ u subotu, 2. februara u Beogradu. On je prvobitno bio osumnjičen da je počinio krivično delo „rasna i druga diskriminacija“, međutim, iz Višeg suda su naveli da mu se na teret stavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Portparolka Višeg suda Bojana Stanković je istakla da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je osumnjičenom odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i da ne bi uticao na svedoke. Vlast je incident iskoristila da optuži opoziciju kako poziva na „linč, nasilje i vešanje“, iako su njeni lideri odbacili vezu sa vešalima. To je učinio i Boško Obradović, s obzirom na to da su uhapšeni označeni kao simpatizeri Dveri.

– Nije bitno da li su u vezi sa SNS ili sa Dverima, već da li su to radili po nečijem nalogu, a po nalogu rukovodstva Dveri sigurno nisu – istakao je Obradović, koji je čitav incident okarakterisao kao „spin iz režimske kuhinje“. On dodaje da nije u duhu hrišćanstva nositi bilo kakva vešala, ali da je cela stvar naduvana da bi se diskreditovali protesti.

– Vozač Zorana Babića koji je ubio ženu je pušten da se brani sa slobode a momak je zbog plastičnih vešala dobio 30 dana pritvora – to znači da mi pravnu državu nemamo, već da sudovi rade politički instruisano. Režim će sve učiniti da zaustavi proteste i u tome neće uspeti jer su građani rešeni da promene ovu nenormalnu vlast, što pokazuje i ujedinjenje opozicije koja je stala iza predloga Sporazuma sa narodom – naglašava Boško Obradović, lider Dveri.

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić kaže da se ovde radi o pravnom skandalu u režiji vlasti preko Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i beogradskog Višeg suda „koji očigledno rade kao partijski servis režima“.

– Da vode istragu zbog toga što je neko nosio maketu „vešala“ i to tretiraju kao ugrožavanje sigurnosti prema neodređenom broju nepoznatih lica je zaista nečuveno. To su dvostruki aršini, počinilac teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja u kojem je jedna osoba izgubila život a drugoj se lekari bore za život, brani se sa slobode, dok se licu koje izvodi performans određuje pritvor? To je sramota srpskog pravosuđa – ocenjuje Gajić. On dodaje da vlast, takođe preko tužilaštva, banalizuje krivične postupke u kojima štiti počinioce krivičnih dela, putem pogrešne pravne kvalifikacije.

– Tako je pokušaj ubistva Borka Stefanovića za tužioca u Kruševcu izazivanje nereda na sportskoj priredbi, a pokušaj ubistva novinara Jovanovića u Grockoj izazivanje opšte opasnosti. Naravno, ovde nema govora o neznanju, nego su to čisti dokazi kako izvršna vlast diriguje pravosuđem – ističe Gajić.

Kristina Todorović, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM kaže da nisu potpuno jasne informacije da li se okrivljenima na teret stavlja „ugrožavanje sigurnosti“ ili „rasna i druga diskriminacija“. U svakom slučaju, dodaje, određivanje pritvora je u potpunosti neosnovana mera i predstavlja zastrašivanje građana koji na bilo koji način izražavaju političko mišljenje koje je suprotno od politike aktuelne vlasti.

– Kako su mediji preneli, razlozi za određivanje pritvora su postojanje posebnih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i mogućnost uticanja na svedoke. Ovi pritvorski razlozi nisu primenljivi u konkretnom slučaju. Nejasno je najpre koje je to delo koje bi okrivljeni ponovio, a posebno treba imati u vidu stav evropskog kao i domaćeg zakonodavstva da pritvor treba da bude mera koja se određuje u izuzetnim slučajevima i mora biti svedena na najkraći mogući period – ukazuje Todorović. Pored toga, dodaje, Evropski sud za ljudska prava navodi u više svojih odluka da se opasnost od ponavljanja krivičnog dela mora dokazati, a mera mora biti prikladna u svetlu okolnosti slučaja i posebno prošlosti i ličnosti okrivljenog.

– Imajući u vidu raniju neosuđivanost okrivljenog, nesporno je da je predmetna mera u krajnjoj liniji necelishodna. Drugi osnov za pritvor takođe se ne može smatrati osnovanim, budući da sama priroda dela koje se okrivljenom stavlja na teret ne podrazumeva svedoke, a takođe postoje i snimci događaja, te nema mogućnosti za uticanje na svedoke – ističe Todorović. Samim tim, zaključuje, sledi da je reč o političkoj a ne pravnoj i zakonitoj odluci, koja u značajnoj meri ograničava slobodu izražavanja.

Vanredno stanje u Vranju uoči mitinga SNS-a. Pogledajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slučaj “vešala” drma Srbiju. Vlast optužuje opoziciju da stoji iza performansa.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA