Najnovije

DODIK OKREĆE REPUBLIKU SRPSKU I BIH PREMA...Zajedno sa Orbanom i Salvinijem pridružiće se Pokretu!

Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata iz Republike Srpske, sastaće se u narednih nekoliko meseci sa evropskim političarima poput premijera Mađarske Viktora Orbana i ministra unutrašnjih poslova Italije Matea Salvinija, sa kojima će u svojstvu predsednika SNSD razgovarati o načinima za uspostavljanje bliske saradnje, saznaje se nezvanično od izvora u Evropskom parlamentu. Dodik se uskoro sastaje sa Orbanom i Salvinijem

Milorad Dodik na proslavi Dana Republike Srpske (Foto: Jutjub)

 “Suverenističke ideje, odnosno zagovaranje nacionalnih država” su glavna nit koja povezuje Dodika, Orbana i Salvinija.

- Milorad Dodik je već u kontaktu sa Stivom Benonom, koji je bio glavni strateg kampanje predsednika SAD Donalda Trampa, i pokretač je tink-tenka Pokret (“The Movement”). Benon želi da Dodikova partija bude deo Pokreta, a razmišlja se i o priključenju Hrvatsko-demokratske zajednice BiH, koju predvodi Dragan Čović, objašnjavaju izvori iz Brisela.

Željka Cvijanović, aktuelna predsednica Republike Srpske i bliska saradnica Milorada Dodika, susrela se prošle godine sa Stivom Benonom u njegovom domu u Vašingtonu. Cvijanović je tada bila na čelu Vlade RS, a kako su preneli banjalučki mediji njih dvoje su razgovarali o odnosima RS i SAD i načinima za unapređenje tih odnosa.

Pojedini regionalni portali preneli su da se Benonovom Pokretu priključio crnogorski Pokret za promene, koji predvodi Nebojša Medojević. Lider Pokreta za promene se nedavno susreo sa izvršnim direktorom fondacije Pokret, Mišelom Modrikamenom, i obe strane, kako je istaknuto, “iskazale su spremnost za početak dugoročne strateške saradnje, utemeljene na zajedničkim vrednostima suverenizma i otvorenoj, progresivnoj viziji EU kao zajednice suverenih država”.

Osnivačka skupština Benonovog “Pokreta” biće održana u martu, a jedan od ciljeva ove organizacije je okupljanje “desnih snaga” u “trci” za dobijanje mandata na majskim izborima za Evropski parlament. U potrazi za saveznicima, Benon i Modrikamen su u prethodnih nekoliko meseci obilazili Evropu, uključujući sastanak sa mađarskim Orbanom, čija stranka Fides je deo Evropske narodne partije, ali je Orban po mnogim idejama bliži “Pokretu”, pa se ne isključuje mogućnost da se i on pre izbora za EP pridruži timu Stiva Benona. Kao argument za takvu tvrdnju koristi se, između ostalog, izjava Orbana da želi “mnogo sreće” Benonovom projektu, dok je Benon rekao da planira da “provede dosta vremena u Mađarskoj”.

“Ekonomski nacionalizam”

Benonov Pokret, makar u ovoj fazi, ne zagovara izlazak država iz EU ili ukidanje evra, ali okosnicu njegovog programa predstavlja zamisao da Brisel mora da vrati najveći deo moći i nadležnosti u ruke pojedinačnih članica Unije. Kako se dalje navodi, potrebno je fokusirati se na “ekonomski nacionalizam”, a to podrazumeva “udruživanje evroskeptičnih političkih grupa koje se pripremaju za bitku za izbore za EP”.

Alojzije Stepinac je vrlo dobro znao za najmonstruoznije zločine ustaša počinjene nad Srbima, Jevrejima i Romima. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik jasno poručio: Rata neće biti!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA