Najnovije

NEMCI I FRANCUZI NEĆE DA BUDU TOPOVSKO MESO: Merkelova i Makron odbili da provociraju Putina: Ne želimo da probamo rusko oružje!

Američki potpredsednik Majk Pens tražio je od Angele Merkel da pošalje ratne brodove u Kerčki moreuz blizu Krima.

Makron i Merkel (Foto: Jutjub)

Blumberg je u četvrtak pustio bomba vest koju im je potvrdio izvor upoznat sa američko-nemačkim razgovorima na prošlonedeljnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.  Ovaj izvor otkriva da je američki potpredsednik Majk Pens pokušao da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da direktno provocira Rusiju i pošalje nemačke brodove kroz Kerčanski moreuz.

Ovaj moreuz dospeo je u žižu javnosti 25 novembra kada je Rusija zaplenila ukrajinske ratne brodove i njihove članove posade jer su prišli suviše blizu obala Krima.

Merkel je odbila ovaj “pomorski manevar u dvorištu Rusije sa ciljem izazivanja predsednika Vladimira Putina”.  Izvori kažu da je Pensov plan imao za cilj da “pokaže Putinu da zapadne sile neće predati pristup tim vodama i da se osigura da Rusija trajno otvori kanal".

Interesantno je da se stav Merkelove nije zasnivao na bilo kakvoj principijelnoj želji da se promoviše mir ili spreče nepotrebne provokacije koje bi potencijalno mogle izazvati regionalni rat između Ukrajine i Rusije i zapadnih saveznika.

Merkel je nagovestila da je voljna, u koordinaciji sa Francuzima, da pošalje konvoj kroz vodeni put kao jednokratni manevar, ali ukrajinski predsednik Patar Porošenko rekao je da to nije dovoljno da se reši njegov problem.

On je naglasio da  želi da obezbedi da moreuz bude stalno otvoren, tvrde izvori.

Međutim i Francuska je odbila da učestvuje u ovim igrama, ocenjujući tu ideju kao nepotrebnu provokaciju. Posle kontroverznog referenduma o statusu

Tokom protekla dva meseca i britanski i američki vojni brodovi ušli su u Crno more južno od Kerčanskog moreuza, ali niko drugi nije napravio korak dalje ka severu od incidenta u Kerčanskom moreuzu, koji je pretio eskalacijom sukoba Rusije i Ukrajine i zapadnih saveznika koji podržavaju Kijev.

"Iskreno, oni ne vole što smo u Crnom moru,” rekao američki vrhovni komandant NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti pred Komitetom za oružane snage američkog Senata i ocenio i da je Rusija "dugoročni strateški konkurent koji SAD i NATO vidi kao glavnu pretnju svojim geopolitičkim ambicijama.

On je priznao tako da ni SAD, a ni njeni evropski saveznici poput Nemačke ili Francuske nisu spremni da pokrenu veliki sukob sa Moskvom, koji je kako se čini Pens bio spreman i voljan da isprovocira.

Pročitajte OVDE čime to Ameri ucenjuju Indiju.

Izvor: Kurir/Bloomberg

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A ovako je bilo pre nekoliko meseci.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA