Najnovije

GENERAL MOJSILOVIĆ O SITUACIJI NA KOSOVU: Bezbednosna situacija stabilna ali nepredvidiva (VIDEO)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Milan Mojsilović rekao je za RTS povodom pojačanog prisustva policije na severu Kosova i Metohije da je bezbednosna situacija stabilna ali nepredvidiva.

General Mojsilović (Foto: Medija centar Odbrana)

Gostujući u Dnevniku RTS-a Mojsilović je rekao da je situacija veoma kompleksna i puna tenzija.

"Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbede stabilno stanje na čitavoj teritiriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše građane ne samo na severu Kosmeta, nego i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, postoji stalna komunikacija sa Kforom, kao i stalna razmena informacija.

"Predsednik republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim", naveo je Mojsilović.

General je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer duž čitave administrativne linije imamo angažovanu vojsku na zadacima. 

Kada je reč o spremnosti vojske, Mojsilović kaže da su to vedrije teme.

"Vojska Srbije je, figurativno rečeno, mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raslolaže sa 14 "migova", od kojih je 10 u Republici Srbiji, a četiri se nalazi na remontu u Belorusiji", kaže Mojsilović.

Dodaje da je Srbija sada po tom tipu letelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRJ.

Sposobnost Vojske Srbije 

"Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Bavimo se brojem letelica, ali to se odražava na ukupnu sposobnost naše vojske. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost", naveo je general.

Govoreći o paradi koja će biti održana 24. marta povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na Srbiju, Mojsilović je rekao  da će na njihov način dati doprinos koji se tiče datuma početka bombardovanja.

Najavio je da će tada poleteti "migovi" kojima raspolaže Vojska Srbije i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona.

"Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke", istakao je Mojsilović.

Kaže da je Vojska Srbije spremna da odgovori na svaku krizu u regionu.

Kada je reč o materijalnom položaju vojnika, Mojsilović je ohrabren činjenicom da čitav državni vrh razmišlja o svim pripadnicima bezbednosti.

"Imali smo nasleđeno stanje, to su stvari koje opterećuju status i standard. Uprkos tome, imali smo povećanja plata, i to pokazuje da država stoji iza Vojske", zaključio je general Mojsilović.

Gotovo je! Na dijalog u Briselu pao je mrkli mrak. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA