Najnovije

MASAKR NA KALEMEGDANU: Zbog Gondole seku 150 stabala, mnoga i zdrava - dozvola se krije od javnosti! (FOTO/VIDEO)

Više desetina stabala posečeno je u beogradskom parku kod Ušća, na prostoru gde bi trebalo da bude izgrađena Gondola koja će spajati Kalemegdan i Ušće. Na licu mesta, radnici "Zelenila Beograd" naveli su da imaju sve neophodne dozvole za seču stabala, iako N1 nije dobila uvid u dokument na osnovu kog su akciju raščišćavanja prostora pokrenuli.

Kalemegdan (Foto: Jutjub)

Piljevina i panjevi - to je slika parka kod Ušća sa novobeogradske strane, gde od rano jutros radnici Javno-komunalnog preduzeća "Zelenilo - Beograd" seku više desetina stabala. A sve sa jednim ciljem - da se površina rasčisti za izgradnju Gondole koja će u "bliskoj" budućnosti spajati Kalemegdan i Ušće.

Prema nezvaničnim informacijama , planirano je da bude posečeno najmanje stotinu pedeset stabala iz ovog parka. Ovde na licu mesta, nadležni iz "Zelenila" nisu želeli pred kamere, ali na pitanje da li imaju sva neophodna odobrenja, tvrde da su dozvole zvanično dobili u ponedeljak, 11. marta. Međutim, dokument kojim se seča drveća odobrava - nisu dozvolili da se snimi.

Na zahtev da nam prikupljenu dokumentaciju, na osnovu koje je akcija seče drveća pokrenuta - iz JKP "Zelenilo" upućuju na "Skijališta Srbije", preduzeće koje je, inače, nosilac projekta. Dok se odgovornost prebacuje sa jednog na drugo javno preduzeće, nema reakcije ni u gradskoj upravi.

Radovi na izgradnji Gondole, koja je svrstana među kapitalne investicije, trebalo bi da počnu do kraja godine. A "pogled sa visine" na prestonicu koštaće oko 15 miliona evra - dve trećine iz državne kase, a ostatak plaća Grad.

"Umesto da čuvamo i da negujemo ono što imamo, u ovom slučaju jedan veliki park, mi ga uništavamo zarad jedne investicije i jednog projekta koji je apsolutno nepotreban. Znači, izgradićemo gondolu koja u samom svom projektu kaže da je upitno da li će se ekonomski isplatiti. I mi smo oštro protiv ovog projekta", navodi Dobrica Veselinović iz  Inicijative "Ne davimo Beograd".

Zbog činjenice da je među ovim najviše zdravih stabala, akciji koja se u parku kod Ušća sprovodi oštro se protive i u Regulatornom institutu za zaštitu životne sredine. Kažu - niz institucija u Gradu Beogradu trebalo je prethodno da da mišljenje - od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove do stručne komisije o uticaju projekta na životnu sredinu.

"U Gradu Beogradu, koji je grad koji pati od problema zagađenja vazduha kome nedostaju zelene površine, seći 150 stabala - zaista je potrebno dati ozbiljno opravdanje i razloge zbog čega je takav čin neophodan. Ja bih podsetio da se Grad Beograd nedavno najavio da će se kandidovati za zelenu prestonicu Evrope, možda je ovo jedan od dobrih načina i promotivnih aktivnosti kojima može da se prikaže", kaže Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine, RERI.

Za političare koji Grad vode, Gondola će Beograd kandidovati kao destinaciju za poželeti kod novih turista. Uvereni su - atrakcija koja će povezivati dve obale prevoziće oko 3.000 osoba na sat u oba smera, za oko pet minuta, jer će gondola imati 25 kabina i voziće 20 kilometara na sat.

"Ja očekujem da će gradske vlasti položiti račun za ovo što su uradile, pa ako je sve bilo u redu, eto, onda možemo svi da sednemo u gondolu, pa da se vozimo u bolju budućnost", dodaje Popović.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) zalaže se za povećanje opšteg zakonskog maksimuma kazne zatvora sa sadašnjih 20 na 30 godina zatvora, uz izuzetak koji se odnosi na najteže krivično delo - teško ubistvo. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA