Najnovije

AMERIKA TESTIRA RAKETU ZABRANJENU 30 GODINA: Da li su zbog ovoga izašli iz INF sporazuma?

Sjedinjene Američke Države planiraju da u avgustu izvedu prva testiranja vrste krstareće rakete, koja je pre više od 30 godina zabranjena Sporazumom o raketama kratkog i srednjeg dometa (INF), tvrde neimenovani zvaničnici američkog ministarstva odbrane.

Američka raketa (Foto: US Navy)

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa suspendovala je u februaru svoje članstvo u sporazumu, što joj je, s pravne tačke, dalo prostora da počne da pravi planove za testiranje "nenuklearne rakete" u avgustu, navodi AP.

Vašington bi trebalo do avgusta da se povuče iz sporazuma, potpisanog 1987.godine, kojim se zabranjuje testiranje i raspoređivanje raketa određenog dometa, koje se lansiraju sa zemlje. 

Demokrate u američkom Kongresu dovele su u pitanje koliko je mudro povući će iz sporazuma, ali su saglasne sa optužbama da ga je Rusija prekršila time što je, kako tvrde, rasporedila krstareće rakete, koje mogu da pogode američke saveznike u Evropi. 

Nakon odluke SAD, i ruski predsednik Vladimir Putin suspendovao je učešće Moskve u Sporazumu o raketama kratkog i srednjeg dometa.

Ko je zaustavio Rusko proleće, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Potpisivanje INF sporazuma 1987. godine

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA