Najnovije

DRAMA U VIŠEM SUDU CG U SLUČAJU DRŽAVNI UDAR! Svi advokati napustili sudnicu (VIDEO)

Iznošenje završnih reči u montiranom procesu za aferu „državni udar“ prekinuto je danas, nakon što su advokati odbrane napustili sudnicu Višeg suda, piše podgorički portal IN4S.

Viši sud CG (Foto: Fejsbuk)

Oni su to uradili, jer je sudija Suzana Mugoša odbila da se pre početka završnih reči saslušaju audio snimci koji su advokati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević dostavili sudu.

Prema rečima advokata, snimci su dokazi koji bi promenili dalji tok postupka, a na njima se čuje svedok saradnik Saša Sinđelić.

“Ovaj dokaz koji smo podneli imao je svoju snagu i težinu. Mi smo dokaz dostavili danas i imali ste dovoljno vremena da vidite o čemu se radi. Dokaz se odnosi na dva audio snimka svedoka saradnika Saše Sinđelića i oni nemaju nikakve veze sa njegovim gostovanjem na televiziji”, objasnio je Radosavljević.

Pozvao je sudsko veće da odluči o dokazu pre završnih reči. Advokat Jovanović je zatražio i da se preispita status svedoka saradnika.

“Predlažem da razmotrite sopstvenu odluku imajući u vidu status osobe koja se nalazi na snimcima”, poručio je Jovanović.

Mugoša je, međutim, odbila predlog advokata odbrane, nakon čega su oni napustili današnje ročište.

Mugoša je kazala da, zbog njihovog napuštanja glavnog pretresa, sud kažnjava advokate sa po 1000 evra.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 9 časova.

Suđenje traje već više od godinu i po dana, a Tužilaštvo tereti grupu ruskih i srpskih državljana da su zajedno sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem u noći parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine navodno planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.

Snimak napuštanja sudnice možete da pogledate OVDE.

DF: Pokojnu optužnicu ne mogu spasiti ni sudije dželati

Pokojnu optužnicu ne mogu spasiti ni sudije dželati. Tražimo da ključni dokazi prekinu farsu i agoniju montiranog procesa za „državni udar“, kazao je lider NSD i član Predsedništva DF-a Andrija Mandić na vanrednoj konferenciji za novinare sazvane povodom snimaka koje je objavio IN4S o priznanju Saše Sinđelića da nikakav „državni udar“ niti ubistvo Mila Đukanovića nije planirano niti pokušano na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Mandić je napomenuo da predsednik sudskog veća Suzana Mugoša danas nije dozvolila da se ovi dokazi uključe u proces, čime im je uskraćeno pravo na pravednu odbranu.

„To su najvažniji dokazi koji su se pojavili vezano za ovaj slučaj. Kada su naši advokati danas zatražili da se ti dokazi uvrste i da se raskrinka lažni svedok, čovek koji funkcioniše kao džuboks, i koji govori kako traži vlasnik žetona, desilo se da oni koji treba da izvade presudu iz fioke to nisu dozvolili“, kazao je Mandić i istakao:

„Mi ne prihvatamo da učestvujemo u montiranom političkom procesu, da budemo poniženi od strane crnogorskog režima, i poslali smo poruku, a to su posebno učini advokati, da ipak i ovde mora da se uspostavi pravosudni sistem.a posebno su to danas uradili advokati. Ipak i ovde mora da se uspostavi pravosudni sistem kakav postoji

„Ne može se više iz centara moći naređivati sudijama i upravljati sudskim procesima suprotno dokazima“, poručio je lider NSD.

Iz DF-a su kazali da su odlučili da urade sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do toga da ovi dokazi budu sastavni deo jednog sudskog procesa o kojem će raspravljati i međunarodni krugovi.

„Mi očekujemo da ovi ključni dokazi, koji čitav ovaj proces stavljaju van snage, prekinu proces i da se završi sa farsom i agonijom“, kazao je Mandić.

Sinđelić sahranio optužnicu

Lider Demokratske narodne partije i jedan od osumnjičenih za tzv. državni udar Milan Knežević ocenio je, da je objavljivanjem dva snimka, na kojima se nalazi Sinđelić, danas je u potpunosti sahranjena optužnica za tzv. državni udar.

„Videli ste da je Sudsko veće na svaki način pokušalo da zaustavi izvođenje dokaza i objavljivanje dva snimka, jer da je Mugoša odlučila da pusti snimke, morala je da oslobodi sve, a da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, po službenoj dužnosti razreši Milivoja Katnića“, rekao je Knežević.

On dodaje da se Mugoša danas pozvala na ZKP, koji se, ocenjuje Knežević sahranjen OGP.

„Mugoša pozivajući se na ZKP, koji je propao, pokušava da stvori privid, da je vrlo važno da se čuju završne reči, pa onda da se vide snimci. Da je pustila danas snimke, ne bi došlo do završne reči, nego do pada optužnice. Bila bi utvrđena hijerarhijska odgovornost – od Zorana Pažina, Katnića, Borisa Savića, Sudskog veća i svih onih koji su učestvovali u ovom procesu“, naglašava Knežević.

On se zahvalio advokatima odbrane, koji su kako kaže, razobličili ovaj proces.

„Zahvaljujemo se i advokatima po službenoj dužnosti koji su se danas solidarisali i napustili suđenje, čime su dokazali da im se Mugoša neće rugati“, izričit je Knežević.

Na pitanje novinara IN4S-a da li će se Mandić i on pojaviti sutra u sudnici obzirom da se očekuje nastavak suđenja, Knežević je satirično odgovorio:

„Polakote! Vi znate da ja dolazim iz tradicionalnog poljoprivrednog kraja i ja sam stvarno za sutra planirao sađenje luka i nadam se da me kiša neće prekinuti.

„Zato sam i rekao sudiji Suzani Mugoši da sutra neću doći na suđenje, u konsultaciji sa majkom smo se dogovorili da počnemo u 7 sati sa sađenjem luka i nadam se da ću stići da usadim luk i dođem na ročište zakazano za 9 časova“, kazao je Knežević, dodajući da sutra „suđenja sigurno neće biti“.

A kako je skandal veka doživeo svoj kraj jednim video snimkom, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Čemu služe Crna Gora i Makedonija u NATO paktu?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA