Najnovije

HARADINAJ DUGIM CEVIMA OTIMA TREPČU! Kfor je izdao dramatično upozorenje Srbima na Kosovu

Tzv. kosovske vlasti planiraju da upadom specijalnih jedinica Kosovske policije preuzmu postrojenja Trepče na severu KiM, i tako se praktično infiltriraju u većinski srpski deo, saznaje “Blic”.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Izvor “Blica” iz diplomatskih krugova u Prištini navodi da Kfor raspolaže saznanjima o pripremama i da ne isključuje mogućnost da se kosovske institucije upuste u ovakvu akciju.

Sagovornik dodaje da je sprovođenje akcije, kao i da li će do nje uopšte doći povezano i direktno zavisi od unutarpolitičkih dešavanja u Prištini ali i odluka i širih političkih dešavanja oko Kosova.

- Međutim, osnov i namera za operaciju postoje – kaže  izvor iz Prištine.

Pokriće prištinskim vlastima za operaciju je sprovođenje na terenu izglasanih zakona u kosovskoj vladi i Skupštini, a koja se odnose na Trepču. Zauzimanjem postrojenja nastoje da pokažu da se zakoni Kosova primenjuju i da su primenjivi na celoj teritoriji KiM.

Za ovakvo sagledavanje stvari, ali i moguću akciju vođama kosovskih Albanaca je uporište prošlonedeljna odluka (8. Mart) o upisu Trepče u Kosovsku agenciji za registraciju imovine kao akcinarskog društva. Trepča je ovom registracijom upisana kao 100 odsto u vlasništvu tzv. Kosova. Privremene prištinske institucije vlasnik su 80 odsto kapitala, dok je radnicima pripalo preostalih 20 odsto. Ranije usvojen zakon o Trepči i izglasani Statut u Parlamentu, kosovskim institucijama je argument da Trepču smatraju svojom i kompanijom zasnovanom na kosovskim zakonima "koja im kao takva i pripada".

Šta predviđa platforma Prištine?

Inače, dan pre upisa Trepče u registrar kosovske imovine, Skupština u Prištini 7. maja usvojila je i platformu za pregovore sa Srbijom. Dokument je izradila “državna delegacija za dijalog sa Srbijom” i suština je da se pregovarači obavezuju na - recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica. Platforma sadrži 11 glavnih principa za dogovore, ali i odredbu da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu.

Među bitnim stavkama prištinske platforme je - prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i "Trepča" na severu, predstavljaju deo "suverene teritorije Republike Kosovo" i to pitanje “nije otvoreno za pregovore".

Istovremeno, na međunarodnom planu sve su glasniji stavovi da promena granica odnosno, razgraničenje jeste opasna ideja. Posebno se ovakvom modelu rešavanja kosovskog problema protive administracije država EU, a već mesecima nije tajna da Nemačka i Velika Britanija oštro negoduju i pružaju otvoreni otpor.

Prema pojedinim navodima termin podela, a potom i razgraničenje koji se upotrebljavao među poslednjim u nizu, dobli su i svoju najnoviju verziju - korekcija granica. Ova jezička kovanica zvuči manje oštro. Ma kako da se naziva ili opisuje, ideja se pokušava progurati kao isključivo rešenje za Kosovo koje se neće nigde drugde primenjivati.

Akcija "Čelični prsten"

Inače, na Kosovu i Metohiji u toku je akcija "Čelični prsten", a na administrativnim prelazima angažovane su dopunske policijske snage.

Prema saznanjima, ova akcija traje poslednjih nekoliko dana i za sada se odvija sa obrazloženjem - kontrola administrativne linije. Proveravaju se kamioni sa robom u cilju smanjenja korupcije i šverca.

Međutim, izvor navodi da su u većem broju angažovani pripadnici takozvane kosovske granične policije, i da ih ima iz svih regiona Kosova.

"Čelični prsten" nije novi naziv za akcije kosovske policije, ali je poznato za šta je do sada korišćen.

- To je generalno ustaljeni naziv za operacije kosovske policije. Koristi se prilikom akcija na severu, posebno blokada – kaže izvor .

Međutim, niko od sagovornika koji su na terenu ne može da tvrdi da će "Čelični prsten" i ostati na onome što je sada: provera robe i kamiona.

Pojedini beogradski mediji navode da je posredi blokada alternatnivnih puteva koji vode iz centralne Srbije ka severu KiM.

Dačić poslao poruku Haradinaju, Tačiju i Pacoliju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

"Trepča" neophodna za opstanak srpskog naroda

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA