Najnovije

NATO MORA BITI KAŽNJEN ZA BOMBE NA SRBIJU! Jasna poruka predsednika Rusije

Ruska Federacija na čijem je čelu Vladimir Putin, usvojila je juče dokument u kojem se navodi da je vojna operacija protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine pretvorila NATO u glavnu opasnost za čitav svet i poručila da inicijatori ovog zločina moraju da odgovaraju pred licem pravde!

Putin (Foto: RIA/ Pravda)

Kako se navodi u dokumentu, koji je usvojio Gornji dom Ruske dume povodom predstojeće 20. godišnjice NATO bombardovanja, ta vojna operacija odrazila negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji. 

Hteli nas na kolenima

- Države članice NATO pokušale su da bace narod Jugoslavije na kolena, da prekroje ustav UN, a posledice te tragedije još uvek potresaju svet – rekao je Konstantin Kosačov, šef Međunarodnsog komiteta Saveta Federacije Rusije, prenose RIA Novosti.

Poslanici su podsetili da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju sa osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima. 

- Priznanje nazavisnosti Kosova, koje je usledilo 2008. godine, od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO – podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije. Faktičko otcepljenje KiM presedan je u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država. Vojna operacija članica NATO predstavlja akt agresije protiv suverene države i stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na međunarodnopravnu odgovornost – navodi se u saopštenju Saveta RF, u kojem se pozivaju svi svetski parlamenti, ali i Savet UN da osudi agresiju Alijanse na Srbiju, odnosno SRJ, i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

Narodni poslanik Milovan Drecun podseća da su nad našom zemljom počinjeni ogromni zločini:

- Pitanje je da li postoji mehanizam za to da oni budu kažnjeni, jer ga 20 godina očito nema… Inicijativa je prihvatljiva, hvala Rusima na tome što je bar neko u svetu tražio odgovornost za taj teški zločin nad našim narodom i državom.

Veliki gubici

Tokom 78 dana NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta 1999. godine, i koje je prvi put u istoriji izvedeno bez odobrenja Saveta Ujedinjenih nacija, prema nekim procenama, poginulo je oko 2000 civila, 1000 vojnika i 79 dece, a načinjena je materijalna šteta koja se procenjuje na 30 milijardi dolara. 

Žao mi je što nismo zaštitili Jugoslaviju!

Predsednica Saveta Federacije i stalni član Saveta bezbednosti Rusije, Valentina Matvijenko, izrazila je žaljenje što Rusija nije uspela da spreči bombardovanje Jugoslavije i zaštiti našu zemlju:

- Pokušali smo svim snagama da sprečimo vojni konflikt, ali posebno je bilo cinično kada je tadašnji ruski premijer Primakov krenuo za Ameriku na pregovore o Jugoslaviji, a u tom trenutku je počelo bombardovanje. Trenutak kada je Primakov nad Atlantikom okrenuo avion i vratio se u Rusiju označio je početak naše nezavisne politike. 

Pakistan preti Indiji testiranjem pametnog oružja. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin u Srbiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA