Najnovije

VELIKE TENZIJE NA RELACIJI SARAJEVO-ZAGREB: Ko vrbuje vehabije za šverc oružja, BiH ili Hrvatska?

Pokrenuta je istraga o medijskim navodima da su hrvatski obaveštajci i diplomate vrbovali članove salafijskog pokreta (vehabije) za krijumčarenje oružja i eksploziva u islamske bogomolje u BiH.

Vehabije (Foto: Jutjub)

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiran predmet i da će nadležni tužilac preduzeti hitne mere kako bi se ispitali medijski navodi o navodnom vrbovanju za krijumčarenje naoružanja.

ijumčarenje oružja i eksploziva u islamske bogomolje u BiH.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je formiran predmet i da će nadležni tužilac preduzeti hitne mere kako bi se ispitali medijski navodi o navodnom vrbovanju za krijumčarenje naoružanja.

Zgrada Tužilaštva BiH

Zgrada Tužilaštva BiH

"Biće ispitani svi koji su iznosili saznanja o ovim aktivnostima", piše na sajtu Tužilaštva koje ističe da nadležne agencije njima nisu prijavile nikakva saznanja o vrbovanju salafista.

Dodaju da će biti saslušan i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, koji je potvrdio navode sarajevskog Žurnala da su hrvatski obaveštajci i diplomate pokušavali najmanje dva puta da vrbuju salafiste za prenošenje oružja u islamske bogomolje na području Zeničko-dobojskog kantona.

U razgovoru za Radio Sarajevo, Mektić je rekao i da je cilj ovoga bio da se potvrde navodi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović iz 2017. godine da je BiH potencijalna teroristička pretnja za Evropu.

Sarajevski Žurnal naveo je da su u vrbovanje bili uključeni i Mektićev zamenik Mijo Krešić, hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, a da je veza sa institucijama Republike Srpske bio novinar RTRS Mato Đaković.

I Krešić i Đaković su demantovali optužbe i najavili tužbu, dok je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će od obaveštajnih agencija zatražiti proveru ovih navoda.

U slučaju da se tvrdnje o vrbovanju dokažu, najavljuje brzinsku reakciju "odgovarajućim merama".

Oštre reakcije stižu iz Hrvatske, čiji zvaničnici odbacuju ove optužbe.

Kabinet predsednice Hrvatske saopštio je da je reč o "zlonamernim, potpuno neutemeljenim i politikantskim konstrukcijama", dok ih je premijer Andrej Plenković nazvao "kreativnom manipulacijom".

Sigurnosno obaveštajna agencija Hrvatske demantovala je ove tvrdnje i od Sigurnosno obaveštajne agencije BiH zatražila zvaničnu izjavu o navodnom vrbovanju, prenose hrvatski mediji.

Koje puške se Srbi teško odriču, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bošnjaci protiv Kolinde

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA