Najnovije

VETON SUROI: Srpska vojska će za 10 godina komandovati kosovskom! Razgraničenje je suludo!

Kosovski publicista Veton Suroi kaže da dijalog pod pokroviteljstvom EU i Federike Mogerini nije uspeo i da je klinički mrtav, a kao rešenje za odnose Beograda i Prištine predlaže da se ceo region založi za dolazak „Folksvagena“ u Srbiju, jer bi od toga svi imali koristi.

Veton Suroi (Foto: Jutjub)

Problem nije moguće rešiti na način na koji to čini Federika Mogerini, tvrdi Suroi, što, kako je rekao, potvrđuje i činjenica da su „Srbija i Kosovo nakon 17 godina pregovora postigli sporazum o ’sakrivanju tablica‘ koji nije zaživeo, jer MUP nije raspisao tender za stikere, kojim bi se na prelazima na vozilima prekrivala državna obeležja“.

Uveren je da bi interes Kosova trebalo da bude Srbija kao jaka i bogata država, država radosnih ljudi, kojoj je otvoren put ka transformaciji.

„Ako je Srbija ratno raspoložena, to nije problem samo za nju, za nas, već i za ceo region“, rekao je Suroi i dodao da bi i Srbija trebalo tako isto da razmišlja kad je reč o Kosovu.

„Zato, zamislite da Srbija želi ’Folksvagen‘ i da je podržavaju svi u regionu… da ’Folksvagen‘ koristi sve naše resurse… da se barem jedan deo proizvodi na Kosovu, to bi bilo rešenje“, rekao je Suroi na skupu „Nova paradigma za Kosovo i Srbiju“ u organizaciji Foruma za etničke odnose. 

On je dodao i da „Folksvagen“ sigurno neće doći tamo gde postoje granice i gde konflikt nije završen.

„Model ’Folksvagena‘ je suprotan onome koji sprovodi Mogerinijeva i koji ne daje rešenja“, rekao je Suroi i podsetio da bi isto tako trebalo gledati i na „Trepču“ i na Gazivode.

Po rečima ovog analitičara, obe strane moraju misliti na ulaganja, na zapošljavanja, jer tako vodi put do pomirenja.

Suroi je dodao da je isto i sa vojskom i oružanim snagama, te da će za 10 godina srpska i kosovska vojska biti u istim mirovnim misijama, a da će srpska zbog više iskustva komandovati kosovskom. 

On je upitao i zašto se uz pojam „postizanje mira“ vezuju reči kompromis, bolno, pakleno teško, a ne lepa budućnost…

Prištinski publicista je na skupu govorio i o ideji razgraničenja koja je, po njegovoj oceni, „suluda“.

„Tu bismo mogli da kažemo veća dara nego mera, a to nije moguće“, rekao je Suroi i dodao da svaka priča o podeli budi klik u glavama ljudi da će se desiti nešto loše, što smo doživeli raspadom SFRJ.

Takođe, naveo je da „srpski mit“ ne bi bio održiv ako bi Srbija dobila samo Leposavić i Zubin Potok.

Suroi je na skupu u Beogradu govorio na srpskom, kako je rekao, jedom od tri zvanična jezika na Kosovu, a i zato što albanski još nije u fazi „govori albanski, da te ceo svet razume“, te upozorio da dva naroda i dalje govore jezikom nedovršenog konflikta.

Prema njegovim rečima, problem je i što se budućnost gradi na amneziji, ali i što još nije rasvetljena sudbina nestalih.

Pročitajte OVDE kako je to američki ambasador “zakucao” Prištinu.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kosta Čavoški - Srbija treba da uđe vojskom i tenkovima na sever Kosova!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA