Najnovije

Devastacija Kalemegdana uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika

Razrušene Velike stepenice na Kalemegdanskoj tvrđavi, najava rekonstrukcije spomenika "Beogradski pobednik" i seča drveća zarad izgradnje gondole suprotno generalnom urbanističkom planu Beograda, slika su Kalemegdana koju ovih dana kritikuje većina građana, ali ne i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Kalemegdan (Foto: Jutjub)

Velike stepenice – spomenik kulture na zaštićenom prostoru beogradskog Kalemegdana – potpuno su razrušene. To je još jedna slika sa najvažnije beogradske tvrđave koja je, posle seče drveća zarad izgradnje gondole, razljutila Beograđane.

Ipak, nadležni uveravaju da ni ovde nema razloga za brigu, jer je u toku rekonstrukcija. Iz JP „Beogradska tvrđava“ rekli su da su „stepenice bile u veoma lošem stanjem“ i dodali da „niko nije razlupao stepenice, već da se radi rekonstrukcija“ i da će stepenice sačuvati autentičan izgled. Po projektu koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Kako je rečeno u preduzeću JP „Beogradska tvrđava“, rekonstrukcija Velikih stepenica će trajati 120 dana i odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi rekonstrukcije vršiće se zamena gazišta stepenica i ograda, dok bi u drugoj fazi obavila rekonstrukcija okolnog dela stepeništa.

Kada je reč o seči drveća i izgradnji gondole – nadležni za zaštitu jednog od najvažnijih spomenika kulture – Kalemegdanske tvrđave, nisu se oglasili, bez obzira na to što se izgradnja žičare kao turističke atrakcije planira na prostoru na kome je to izričito zabranjeno važećim Generalnim urbanističkim planom (GUP) iz 2016. godine.

- Zabranjuje se postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizuelnim i akvateritorijalnim obuhvatima - navedeno je u GUP.

Kako je, i pored ovih uslova, u čijem sačinjavanju je učestvovao i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je nadležan za očuvanje Beogradske tvrđave, Skupština Beograda donela odluku da se ipak postavi gondola ostaje nejasno. Posebno zato što je uprava grada, pre usvajanja takve odluke bila dužna da pribavi i mišljenje upravo Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Posebno je važno da li je Republički zavod dao pozitivno mišljenje za izgradnju gondole i zbog toga što je za potrebe izgradnje početne stanice, planirano rušenje delova Tvrđave. Iz „Skijališta Srbije“ su svojevremeno izjavili da ipak neće biti dirane zidine tvrđave, ali da se planira „uklanjanje kamenih ograda koje su izgrađene posle Drugog svetskog rata, a sve u skladu sa uslovima nadležnih institucija“. Lokacija za stanicu na Kalemegdanu određena je Planom detaljne regulacije, kažu iz „Skijališta“, iako su se mnogi stručnjaci složili da taj plan u suprotnosti sa krovnim, Generalnim urbanističkim planom.

Javnost već spekuliše o novim iznenađenjima kada je izgled kalemegdanske panorame u pitanju, jer su gradski čelnici najavili i rekonstrukciju Pobednika.

Rekonstrukcija beogradskog “Pobednika” počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci, najavljeno je iz Zavoda za zaštitu kulture spomenika grada Beograda. Oni su objasnili i da zbog velikih oštećenja nije moguće popraviti spomenik na mestu na kome se nalazi, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek. I pored pokušaja nadležnih da opravdaju sve radove, građani su u više navrata i kroz različite inicijative izrazi nezadovoljstvo izmenama.

Inicijativa “Ne davimo Beograd” posebno se osvrnula na ovu situaciju.

- Najava izgradnje gondole još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskih obala, zaštićenih vizura, zelenila parka “Ušće” i najvrednijeg spomenika kulture – Beogradske tvrđave - naveli su oni. Oni su zato za danas (subota) najavili akciju sadnje drveća pod sloganom “Oni seku – mi sadimo” u 12 časova na Ušću, kod “skejt parka”, a povodom seče preko 100 stabala u parku Ušće u okviru priprema za izgradnju gondole Kalemegdan – Ušće.

26 miliona dinara od grada za “Pobednika”

- Restauracija “Pobednika” će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati 26 miliona dinara, znači negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra - naveo je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. “Pobednik” će biti transportovan preko mosta ispred Sahat kapije, a ostali detalji poput mesta gde će se nalaziti, biće poznati kada bude izabran izvođač radova.

Radovi i na Zemunskoj tvrđavi

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda saopštio je da se i na Zemunskoj tvrđavi vrši rekonstrukcija i restauracija te da je obnova te tvrđave čin očuvanja identiteta starog Zemuna. U saopštenju je navedeno da su pripremni radovi počeli u decembru 2018. godine, a završetak radova je planiran za kraj juna 2019. Navedeno je da su pojedini delovi tvrđave u derutnom stanju i izloženi ubrzanom propadaju da je tvrđava dodatno devastirana bespravnom izgradnjom objekata na njenoj parceli.

Protesti i večeras širom Srbije. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kalemegdan

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA