Najnovije

DA LI ĆE RUSIJA PREŽIVETI OVO? Očajničke mere SAD

Američki kongres uveo je zakon o novim sankcijama protiv Rusije zbog mešanja u američke izbore. Ograničenja, naročito, predviđaju blokiranje aktiva najvećih ruskih banaka, piše TASS.

Kongres SAD (Foto: Pixabay)

Radi se o bankama Sberbank, VTB, Vnešekonombank, Rosseljhozbnk i Gazprombank.

Dokumentom su predviđene mekše mere - pooštravanje ili zabrana otvaranja računa u ovim kreditnim institucijama. Pored toga, zakon govori o blokiranju imovine stranaca koji ulažu na rusko energetsko tržište, zabranjujući svim visokim stranim političarima i oligarsima da uđu u SAD, za koje Sjedinjene Države sumnjaju da se mešaju u američke izbore. Pored toga, Ministarstvo finansija SAD će morati da blokira svu imovinu i transakcije organizacija koje su povezane sa ruskim odbrambenim preduzećima ili obaveštajnim sektorom.

Rojters je ranije pisao da senatori nameravaju da podnesu zakon o novim sankcijama Kongresu. Prema navodima agencije, sankcije se mogu izreći za ilegalne akcije Moskve tokom izbora u SAD. 

Specijalni tužilac SAD Robert Miler je u martu predstavio rezultate istrage o odnosima američkog predsednika Donalda Trumpa s Rusijom, koji je trajao dve godine. Prema izveštaju, Miler nije dokazao Trumpovu zaveru s Rusijom tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

Nakon poraza SAD u Siriji, koji je predsednik Tramp proglasio pobedom, i neuspešnih spoljnopolitičkih i vojnih dejstava u Venecueli, sankcije protiv ruskih banaka se mogu okarakterisati kao očajnički potez koji je uzrokovan prethodnim porazima.

Zašto SAD obučavaju tzv. Vojsku Kosova, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA