Najnovije

TRAMP DAO ZELENO SVETLO, STEJT DEPARTMENT JEDVA DOČEKAO: Spremaju krvavo proleće u Siriji! Asad nije bezbedan?!

Američka administracija, po nalogu predsednika Donalda Trampa, obezbediće dodatnih pet miliona dolara "belim šlemovima" u Siriji, objavio je Stejt department u petak.

Američka vojska (Foto: Army.mil)

- Po nalogu predsednika, uz odobrenje Kongresa, SAD nameravaju da obezbede 5 miliona dolara za nastavak vitalnih operacija belih šlemova u Siriji i podršku UN međunarodnog, nepristrasnog i nezavisnog mehanizma. (IIIM) koji je zadužen za pomoć u istrazi i procesuiranju osoba odgovornih za najteže zločine po međunarodnom pravu počinjene u Siriji od marta 2011. godine – stoji u saopštenju.

Danas, na trećoj konferenciji u Briselu o podršci budućnosti Sirije i regiona, specijalni predstavnik za pomoć Siriji i specijalni izaslanik Koalicije za borbu protiv Islamske države DŽejms DŽefri javno je objavio odluku o slanju sredstava. 

- Vlada Sjedinjenih Država snažno podržava rad Belih šlemova. Oni su spasili više od 114.000 života od početka sukoba, uključujući žrtve Asadovih zločinačkih napada hemijskim oružjem. Sa preko 2.800 volontera, oni nastavljaju da pružaju usluge traganja i spašavanja, hitne intervencije i operacije oporavka pomažući civilima u oblastima izvan kontrole režima – stoji u izveštaju Stejt departmenta.

- Ovi herojski prvi ispitanici imaju najopasniji posao na svetu. Pored toga što deluju u aktivnoj ratnoj zoni i u teškim humanitarnim okolnostima, sirijski režim i Rusija namerno napadaju centre i volontere Belih šlemova; od 2013. godine ubijeno je više od 250 belih šlemova - mnoge u takozvanim "dvostrukim napadima" - i 60 centara belih šlemova je oštećeno ili uništeno ruskim i režimskim vazdušnim napadima. Uprkos ovim opasnostima, beli šlemovi pružaju ove usluge na osnovu strogih humanitarnih principa i postali su simbol u Siriji i širom sveta tih hrabrih vrednosti - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Napadnut australijski senator. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Za Stejt department Beli šlemovi su heroji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA