Najnovije

Dok Putin na Krimu slavi Porošenko u Kijevu preti

Predsedik Rusije Vladimir Putin u ponedeljak je zajedno sa građanima Krima praznovao petu godišnjicu povratka tog poluostrva matici zemlji. I dok se na Krimu slavilo i otvarali se novi privredni objekti, u Ukrajini su predsednički kandidati za izbore koji će se održati 31. marta obećavali građanima kako će uskoro vratiti to poluostrvo.

Putin i Porošenko (Foto: RIA)

- Kada su stanovnici Krima 2014. odlučili da se vrate Rusiji, znali smo da nas očekuje veliki posao - rekao je Putin koji je prisustvovao puštanju u rad dve nove termoelektrane, što bi trebalo da obezbedi dovoljnu količinu struje na Krimu. - Sada sve ide po planu, pa je i privreda podignuta.

Sada Krim proizvodi 940 megavata, koliko je ranije dobijao iz Ukrajine. Zahvaljujući svim novim i proširenim starim kapacitetima, Krim će proizvoditi dovoljno struje i za novu luku kao i objekte oko Krimskog mosta.

Punom snagom u ponedeljak je proradila Balaklavska termoelektrana kao i Simferopoljska i Tavrička. One su bile puštene u rad u oktobru prošle godine, ali od juče rade punim kapacitetom.

Istovremeno dok je Putin pravio inventuru napravljenog u minulih pet godina, aktuelni predsednik Ukrajine Petar Porošenko je samouvereno izjavljivao da će učiniti sve da se što pre Krim vrati u Ukrajinu i da Kijev nije spreman na bilo kakvu zakulisnu trgovinu oko tog poluostrva.

Predsednik Krima Sergej Aksjonov je odmah reagovao i kazao da nikakve opasnosti od Porošenkovih pretnji nema, jer Rusija ima na Krimu snažnije oružane snage nego Ukrajina na celoj svojoj teritoriji.

- Ministarstvo odbrane Rusije napravilo je pouzdani štit oko Krima i zato je poluostrvo pretvoreno u pravu tvrđavu - kazao je Aksjonov.

On je podsetio da se danas na Krimu nalaze najsavremeniji kompleksi PVO, zatim sredstva protivelektronske borbe, raketni sistemi za zaštitu od napada sa mora. Značajno je pojačana vojnomorska baza u Simferopolju, na Krimu se nalazi i avionska divizija. Od 2014. Crnomorska flota je dobila šest podmornica. Na plovilima se nalaze najnovije krstareće visokoprecizne rakete "kalibar", koje su se dokazale u ratovanju u Siriji.

Juče se oglasio i NATO sa pozivom da Rusija vrati Krim. Vojno sve moćniju Rusiju ti pozivi ni najmanje nisu uzbudili. Tvrdnje rukovodstva NATO da je Rusija pre pet godina prekršila međunarodno pravo izazivaju podsmeh, jer su se građani Krima na referendumu izjasnili sa kim žele da žive. Osim toga, upravo NATO i njihov dirigent iz Vašingtona permanentno krše međunarodno pravo bombardujući i raketirajući razne zemlje.

Za EU Krim je Ukrajina

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da je pre pet godina Rusija anektirala Krim i ponovila da je za EU Krim deo Ukrajine i da neće priznati to "kršenje međunarodnog prava". EU ističe svoje jedinstvo i posvećenost tome da Krim ostane visoko među njenim prioritetima. Zapad je osudio pripajanja Krima Rusiji i Moskvi uveo sankcije.

Ruska vojska objavila snimak testiranja podmornice „Borej” . Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA